Президентката на Перу даде показания пред прокурори заради луксозните часовници и бижута

  • 05 април 2024 19:57

  • 1110
  • 1
Президентката на Перу даде показания пред прокурори заради луксозните часовници и бижута
© Gettyimages (архив)

Президентката на Перу Дина Болуарте даде показания пред прокурори при закрити врата в рамките на разследване дали е получила незаконно стотици хиляди долари в брой, луксозни часовници и бижута, предаде БТА, цитирайки АП.

Прокурорите разследват крайно непопулярната лидерка по обвинения в незаконно обогатяване и недеклариране на имущество. Болуарте пристигна в сградата на прокуратурата тази сутрин с кола със затъмнени стъкла, заобиколена от въоръжени полицаи, минавайки покрай тълпи от журналисти и няколко протестиращи.

Една жена сред протестиращите скандираше: "Дина, убиец, народът те отхвърля! Дина, крадец, народът те отхвърля!". Малко по-късно от прокуратурата потвърдиха, че са започнали да снемат показания от президентката.

Разразилият се скандал е последният трус, което разтърси политическата система на Перу през последните години. До тази сутрин Болуарте не беше дала публични индикации за това какво планира да каже в показанията си.

Проверката започна в средата на март, след като новинарската програма "Енсерона" забеляза, че Болуарте носи часовник "Ролекс", който в Перу струва до 14 000 долара. По-късно други телевизионни предавания отбелязаха, че президентката е видяна да носи поне два други ролекса, както и гривна от злато и диаманти "Картие", чиято стойност се оценява на над 54 000 долара. Скандалът бързо беше наречен "Ролексгейт" в социалните медии.

Перуанското законодателство изисква от държавните служители да декларират бижута, чиято цена надвишава 2791 долара, и все още не е ясно какъв е произходът на часовниците и стотиците хиляди долари в банкови преводи на президентката. 

Скъпи часовници заплашват властта на президента на Перу

Болуарте засега е дала оскъдна информация за подозрителните трансакции и бижутата, които не е декларирала пред властите, но заяви, че часовникът "Ролекс", показан за първи път от медиите, е "плод на нейния труд" и че работи от 18-годишна възраст.

Шестдесет и една годишната юристка Болуарте е скромна областна служителка, преди да влезе в правителството на тогавашния президент Педро Кастильо като вицепрезидент и министър на социалното приобщаване с обща месечна заплата от 8 136 долара през юли 2021 г. Тя стана президент през декември 2022 г., след като парламентът отстрани Кастильо, и вече разполага със заплата от 4200 долара на месец. Малко след това тя започна да парадира с часовниците си на обществени места, отбелязва АП.

Скандалът само ще допринесе за спадането на рейтинга на Болуарте, която според проучване на Института за перуански изследвания, проведено през март, не е одобрявана от 86 процента от перуанците.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1110 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.05 | 23:58

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини