Колумбия обявява горските пожари за природно бедствие, за да пренасочи средства от бюджетa към борбата с тях

  • 25 януари 2024 07:11

  • 636
  • 0
Колумбия обявява горските пожари за природно бедствие, за да пренасочи средства от бюджетa към борбата с тях
© Getty Images

Президентът на Колумбия Густаво Петро заяви вчера, че ще обяви горските пожари за природно бедствие, за да може да пренасочи средства от държавния бюджет за борбата с тях в контекста на високите температури и климатичния феномен Ел Ниньо, предаде Ройтерс. Ел Ниньо обикновено се свързва с екстремни явления като горски пожари, циклони и засушавания.

Този месец Колумбия е потушила 204 горски пожара - около осем средно на ден, а 25 все още не са стихнали според данните на министерството на околната среда и на държавната агенция по извънредното положение. Почти половината от сумата от 508 милиона долара, предназначена за справяне с последиците от Ел Ниньо, вече е изразходвана.

Обявяването на горските пожари за природно бедствие означава, че "някои пера от бюджета може да послужат за борба с възникнал проблем като тях, така например да се пренасочат ресурси за вкарване в действие на хеликоптери, които могат да помогнат при гасенето на пожарите", каза Петро пред представители на медиите в департамента Каука.

Бедствено положение бе въведено вчера в 952 общини в Колумбия поради заплахата от пожари. В над половината от тях бе обявен червен код, съобщи колумбийското министерство на околната среда, цитирано от БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини