Еквадор арестува 68 души за нападение срещу болница

  • 22 януари 2024 11:05

  • 612
  • 1
Еквадор арестува 68 души за нападение срещу болница
© Pixabay

Полицията в Еквадор в неделя арестува 68 души, които се опитаха да превземат болница в югозападната част на страната - в разгара на войната между наркобанди и силите за сигурност, съобщава АФП. Иззети са огнестрелни оръжия и наркотици.

Убиха прокурора, разследвал атаката срещу телевизионното студио в еквадорския град Гуаякил

"Неутрализирахме предполагаеми терористи, които се опитваха да превземат болница в Ягуачи, Гуаяс", обяви полицията в X, бившия Twitter.

Смята се, че задържаните са се опитвали да спасят свой колега, който е бил приет в болницата с наранявания часове по-рано.

Полицията каза, че също така е била извършена операция в рехабилитационен център, в който се помещава команден център на банда и публичен дом, и където се крият няколко предполагаеми членове на бандата. Еквадорските власти наскоро затвориха стотици такива центрове, по същество управлявани от банди нелегални болници, които според официални лица нямат подходящи съоръжения за грижи за пациентите.

Припомняме, че полицията извърши арести в четвъртък за убийството на еквадорския прокурор Сезар Суарес, разследващ нападението в телевизионно студио по-рано през януари. 

Прокурорът беше застрелян предишния ден в колата си по улиците на пристанищния град Гуаякил, център на нарковойна между правителството и могъщи престъпни групи.

Иззети бяха огнестрелно оръжие и коли.

От началото на годината наркокартелите водят кървава кампания от отвличания и атаки в отговор на правителствените репресии срещу организираната престъпност.

Това накара президента Даниел Нобоа да обяви, че страната в състояние на война.

Последният изблик на насилие беше предизвикан от разкриването на бягство от затвор на един от най-могъщите наркобосове в страната Хосе Адолфо Масиас, известен с псевдонима "Фито".

В отговор Нобоа наложи извънредно положение и вечерен час, но бандите отвърнаха на удара, заплашвайки да екзекутират цивилни и силите за сигурност и да вземат за заложници десетки полицаи и затворнически служители, след като бяха освободени.

Атаката, видяна на живо от мнозина, предизвика ужас у обществото в Еквадор, като хората напуснаха работа рано, за да потърсят подслон у дома.

Това не беше първият път, когато бандите се насочват към прокурор.

През юни миналата година Леонардо Паласиос беше покосен в град Дуран, близо до Гуаякил, а през 2022 г. двама прокурори и съдия бяха застреляни в други части на страната.

Кандидатът за президент Фернандо Вилависенсио, който е против корупцията и картела, беше убит след предизборна реч само седмици преди изборите миналата година, спечелени от Нобоа.

В страната с население от около 17 милиона души има около 20 престъпни групировки, чиито членове се смятат за над 20 000 души.

Последвайте канала на

Калина Христова
612 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.22 | 11:50

1
Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства и го купувам тук-----> use.my/zf32

Добави коментар

Водещи новини