Бразилската икономика расте

  • 07 януари 2024 11:17

  • 1057
  • 7
Бразилската икономика расте
© gettyimages

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва обича да се хвали, че първата му година, след като отново пое властта в страната е била успешна. През 2023 г. бразилската икономика се е подобрила, Конгресът е приел отдавна закъснелия проект за данъчна реформа, бунтовниците, които искаха да го свалят, са в затвора, а на неговия предшественик и противник Жаир Болсонаро е забранено да се кандидатира отново до 2030 г.

Въпреки това 78-годишният лидер все още не успява да получи достатъчна подкрепа от гражданите и депутатите. Някои големи спънки, включително серия от гласувания в Конгреса за отмяна на наложено от него вето, са знак, че бъдещето на Лула да Силва може и да не е толкова безоблачно и продуктивно, особено с оглед на почти поравно разпределените негови привърженици и тези на Болсонаро.

"Поляризацията в бразилската политика е такава, че мненията на гласоподавателите на Лула и Болсонаро излизат и извън рамките на икономиката", заяви политическият коментатор Томас Трауман, цитиран от Асошиейтед прес и автор на неотдавна излязъл бестселър за политическите разногласия в Бразилия. "Тези групи имат много различни визии за света като ценностите, които определят идентичността на всяка група, са по-важни от цените на хранителните стоки или лихвите", добавя той. 

Луиз Инaсио Лула да Силва пое властта на 1 януари 2023 г. след минимална победа над Болсонаро през октомври 2022 г. В началото на четиригодишния му мандат едва една четвърт от Конгресa застана на негова страна. Бизнесът и опозицията се опасяваха, че Лула е "завил твърде наляво".

Бунтът, воден от привърженици на Болсонаро, разруши правителствени сгради в столицата Бразилия на 8 януари и новите сътресения изглеждаха почти сигурни. Бившият финансов министър Паулу Гедеш прогнозира, че политиката на Лула да Силва ще влоши значително икономиката подобно на обхванатите от финансова криза Аржентина и Венецуела.

"За шест месеца ще се превърнем в Аржентина, а за година и половина във Венецуела", заяви Гедеш в интервю.

Случилото се до декември миналата година сякаш опровергава подобни прогнози. Бразилската икономика ще нарасне с 3 на сто тази година вместо с очакваните от пазарните анализатори 0,6 на сто. Инфлацията се е задържала на контролирано равнище от около 4,7 на сто на годишна основа, което е малко над предвижданията, но е далеч от двуцифрените стойности през последните години. Нивото на безработицата се е понижило до 7,5 на сто през ноември, един процентен пункт под равнището в деня, в който Болсонаро предаде властта.

Фондовата борса в Сао Пауло удари рекордни нива през декември, като индексите се повишиха над 134 000 пункта за първи в историята й. Бразилският реал също поскъпна спрямо американския долар. Всичко това доведе до завръщането на оптимистичния и жаден за пътешествия в чужбина Лула, който "отсъстваше" почти десетилетие, потънал в лично униние.

"През 2023 г. трябваше да оправим къщата ни, да сложим нещата на място", каза бразилският президент на заседание на 12 декември. "И сега мога да кажа - бъдете готови. Идната година бразилската икономика няма да позволи на никого да изпадне в тежко финансово положение", отбеляза той.

Бразилският Сенат одобри съюзник на Лула да Силва за нов съдия във Върховния съд

И наистина през декември бразилското президентство съобщи в социалната мрежа "Екс" (X), че страната е изпреварила Канада и се е утвърдила като деветата по големина икономика в света, потвърждавайки октомврийските прогнози на Международния валутен фонд (МВФ).

"Приключваме годината по изключителен начин. Хората са по-щастливи, бразилската икономика отчита растеж, заплатите се увеличават, безработицата намалява. Това е приятна ситуация, като се има предвид, че наследихме една разрушена от предишното правителство страна", написа президентът, цитиран от АНСА.

Бразилия се изкачва с две позиции в класацията спрямо миналата година благодарение на комбинацията от по-благоприятен обменен курс и по-високия от прогнозирания икономически растеж. 

Въпреки отчетения подем обаче социологически проучвания сочат, че подкрепата за президента остава на равнище между 38 и 40 на сто от януари 2023 г. Тя не е нараснала дори след съобщението, че минималната работна заплата ще се увеличи през 2024 г., все по-големите законови проблеми, с които се сблъсква Болсонаро и завръщането на Бразилия като ключов играч на международната сцена при Лула.

Около една трета оценяват управлението му малко над средното ниво, а друга една трета твърдо не одобрява начина, по който той управлява мощната латиноамериканска икономика, която отново е в челната световна десетка след години на спад. 

Привържениците на Лула са у дома, но тези на Болсонаро все още са на улицата, отбелязва АП. 

Макар и не толкова многобройни, колкото през неотдавнашното минало, няколко хиляди бразилци поискаха импийчмънт за Лула по обвинения в корупция и показаха устойчивата политическа основа, върху която с стъпил Болсонаро. 

Инженерът Едуардо Карлос Сантос, на 73 години, вярва, че бразилската икономика се е възстановила благодарение на работата на Болсонаро. Набожен евангелист, каквито са мнозина от привържениците на бившия президент, той твърди, че срещу консерваторите се води "културна война", а левите нямат място в правителството.

"Независимо дали го харесвате или не, Болсонаро остави една по-добра икономика, а Лула само бере подовете от това", заяви Сантос, който обвинява за икономическите трудности по-време на мандата на Болсонаро пандемията от КОВИД -19 и здравните ограничения. 

Трудностите на Лула по улиците се проявяват и в Конгреса, който няколко пъти отхвърли вето, наложено от президента, най-вече в екологичното законодателство, както и върху законопроекта за милиарди долари, изключващ редица сектори на икономиката от плащане на данъци. Той бе въведен през 2011 г. и загуби давност в края на 2023 г., като ще остане в сила до 2027 г., година след края на президентския мандат на Лула.

Привържениците на Лула от своя страна са разочаровани от по-бавния подход на левия президент към предоставянето на повече ресурси за социални програми и приобщаване.

Такъв е случаят с Даниела Фернандес, която работи в правителствена агенция в Сао Пауло.

"Вярвам, е можем да подобрим икономиката, но се надявам също и, че приходите ще бъдат използвани за бедните, а не, за да станат богатите още по-богати, с високи лихви и строителни дейности, които устройват само някои законодатели", каза тя.

Лула да Силва заяви, че отговорът на Израел е също толкова сериозен, колкото атаката на "Хамас"

Според Трауман бъдещето на Лула зависи от това как ще действа между тези две антагонистични групи в бразилското общество.

"Да се справи с тази разединена страна със сигурност ще е най-голямото предизвикателство за администрацията на Лула през тази година", заключава той.

Последвайте канала на

Калина Христова
1057 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.01.07 | 12:55

7
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото, независимо от възрастта но и лекува болести. Това е много готино нещо, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex
ЗА МОЯ СВЯТ

2024.01.07 | 11:57

3
ИМА САМО 1 ВИЗИЯ - МОЯТА! НА ОСТАНАЛИТЕ, ЩЕ ИМ НАБИЯ ГЛАВИТЕ НА КОЛОВЕ!
Емѝ...ДУХАМ на ЛЮЛЯКА,-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2024.01.07 | 12:21

6
ША УБИВАМ....ЛУДА СЪМ...
НИКАКВИ РЕСУРСИ НА ПОДЧОВЕЦИТЕ

2024.01.07 | 12:00

4
КОЙТО Е ПРОТИВ, НАБИЙ ГО ЖИВ НА КОЛ!
Емѝ...ДУХАМ на ЛЮЛЯКА,-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2024.01.07 | 12:20

5
ПОБЪРКАН ПЕДАЛ СЪМ !!! ША УБИВАМ ВЕЧЕ...
Бояджията

2024.01.07 | 11:34

2
Напук на фащ и еврата
ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ ШИБАТ АТИЛКАТА ПРОСТА в АНАЛА

2024.01.07 | 11:21

1
Чети, народе! Чети и научавай истинските новини, не фалшивите новини, тиражирани от американските ЦРУ медии в окупирана България, като БНТ, On Air, Nova ЦРУ-TV, bTV, dir.bg, dnes.bg, capital.bg, „24 часа“, „Уикенд“ или „Труд“. От 01.01.2024г. БРИКС(Русия, Бразилия, Китай, Индия и Република Южна Африка) има вече 5 нови членове. Новите членове са: Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства(ОАЕ). С това държавите-членки на БРИКС(BRICS) ca вече 10. Има и още 14 държави подали документи за членство: 1. Алжир(кандидатура от 2022г.) 2. Бахрейн(кандидатира от 2022г.) 3. Бангладеш(кандидатура от 2023г.) 4. Боливия(кандидатура от 2023г.) 5. Беларус(кандидатура от 2023г.) 6. Венецуела(кандидатура от 2023г.) 7. Виетнам(кандидатура от 2023г.) 8. Куба(кандидатура от 2023г.) 9. Казахстан(кандидатура от 2023г.) 10. Кувейт(кандидатура от 2023г.) 11. Пакистан(кандидатура от 2023г.) 12. Палестина(кандидатура от 2023г.) 13. Сенегал(кандидатура от 2023г.) 14. Тайланд(кандидатура от 2022г.) До края на тази година молба за членство ще подаде и Турция. 3/4 от света иска да е с Русия и Китай. Хората по целия свят се пробуждат и искат да живеят свободни и независими от никого. Не искат войни и колониален окупаторски гнет – искат да живеят в мир и разбирателство помежду си. Не искат някой да идва в дома им и да им казва как да живеят, как и с кого да търгуват, каква традиция, историческа памет и история да тачат и съхраняват за идните поколения. Никой вече не иска да страда под смрадливия американски фашистки окупаторски ботуш! Никой не иска и европейските колонизатори, пудели и марионетки на САЩ! Светът вече не е същия и никога вече няма да бъде същия, както преди! Време е вече световния хегемон САЩ да ходи там, където отдавна му е мястото – на бунището на историята!

Добави коментар

Водещи новини