Бразилия предлага създаване на световен фонд за опазване на горите

  • 01 декември 2023 22:18

  • 307
  • 0
Бразилия предлага създаване на световен фонд за опазване на горите
© pixabay

Бразилия представи днес на срещата на върха за климата COP28 предложение за създаване на глобален фонд за финансиране на опазването на горите. Страната се надява във фонда да бъдат внесени 250 млрд. от държавни инвестиционни фондове и други инвеститори, включително от петролната индустрия, съобщава БТА.

Предложението, представено на дискусия по време на срещата в Дубай, предвижда финансиране на 80 държави, които имат тропически гори, за да се подпомогне поддържането на техните насаждения, като годишните плащания ще се основават на запазените или възстановените от тях горски хектари.

Бразилското правителство казва, че предложението за фонда има за цел да запълни съществуващата в момента празнина в механизмите за финансиране, които се фокусират предимно върху плащания за въглеродни емисии или екологични услуги.

"Съществува спешна необходимост от мащабни финансови ресурси за опазване на тропическите гори, тяхното биоразнообразие и хората, които живеят в тези гори, защитават ги и зависят от тях", се казва в документацията към предложението.

Планът, представен от бразилския министър на околната среда Марина Силва и от министъра на финансите Фернандо Адад, призовава за създаването на иновативен глобален инструмент за възнаграждение на усилията за поддържането и възстановяването на тропическите гори.

"Страните с тропически гори са тези, които ще да допринесат за подобряването на това предложение, така че то наистина да стане официална инициатива", заяви бразилският преговарящ по въпросите на климата Андре Кореа до Лаго пред Ройтерс.

Сред критериите за страните, които ще участват във фонда, са тези, че годишните темпове на обезлесяване трябва да останат под определен процент, който все още не е дефиниран.

Човечеството постави нов климатичен рекорд през 2023 г.

Държави, които се обезлесяват, ще бъдат наказвани с намаляване на финансирането.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини