Инфлацията в Аржентина принуждава хората да пазаруват дрехи втора употреба

  • 13 ноември 2023 16:34

  • 1101
  • 1
Инфлацията в Аржентина принуждава хората да пазаруват дрехи втора употреба
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Аржентинците, които затягат кесиите си с оглед на достигналата почти 140 процента инфлация в страната, прибягват във все по-голяма степен към пазарите за дрехи втора употреба, за да си купят облекла на изгодна цена и да припечелят допълнителни пари в брой, продавайки стари дрехи, съобщава БТА.

Южноамериканската страна, която е втората по големина икономика в региона след Бразилия, се сблъсква с най-лошата икономическа криза от десетилетия. Две пети от хората живеят в бедност, а надигащата се рецесия е надвиснала над предстоящите в неделя (19 ноември) президентски избори.

Все по-голямата ярост на аржентинците изведе на преден план радикалния "аутсайдер" Хавиер Милей, който има леко предимство в социологическите проучвания пред икономическия министър Серхио Маса, кандидат на управляващата перонистка коалиция. Доверието към Маса е разклатено заради неспособността му да овладее инфлацията. 

По данни на МВФ: Българите са по-богати от руснаците

"Не можеш просто да отидеш в мола и да си купиш нещо, което харесваш, както правехме преди", каза 22-годишният студент Айлен Чиклана в Буенос Айрес.

Нови дънки струват двойно повече, отколкото преди година и подобна покупка е една трета от минималната месечна заплата в Аржентина. 

Годишната инфлация, която вече е 138 процента, вероятно ще нарасне допълнително, когато властите оповестят официалните данни за октомври по-късно днес, като се очаква месечният растеж да е с около 10 процентни пункта, което е с малко под ценовите пикове през август и септември. 

Инфлацията в Аржентина се ускори през миналата година до най-високото си равнище от 1991 година.

Беатрис Лаурисио, 62-годишна полупенсионирана учителка, заяви, че тя и съпругът й, служител в автобусна компания, посещават през уикендите пазари за облекло, където продават стари дрехи, за да свържат двата края.  

"Ние сме средна класа, ниска средна класа, бих казала. Имаме работа, но сме принудени да идваме на пазара", отбелязва тя, добавяйки, че, когато той е бил отменен преди една седмица заради лошото време, финансите на двойката са се "сринали".

"Не правим това заради малко допълнителни пари,  за да отидем на почивка в Бразилия, а го правим, за да задоволим дневните си нужди", коментира Лаурисио.

Мария Силвина Перасо, организатор на панаира на облеклото в Тигре, в покрайнините на Буенос Айрес, заяви, че много хора пазаруват там, тъй като цените са се повишили много по-бързо от заплатите. Местната минимална месечна заплата е 132 000 песос или 377 долара по официалния обменен курс, макар на паралелния пазар тази сума да е двойно по-ниска – заради контрола върху капиталите – ограничения върху трансакциите на чуждестранни валути. 

"При сегашното състояние на икономиката те купуват дрехи на 5 или 10 процента от стойността им в магазина и могат да пазаруват различни неща за семействата си", заяви още тя.

Мария Тереса Ортис, 68-годишна пенсионерка, живее от пенсията си и случайни шивашки услуги, от които печели 400 песос на час, което е около долар по официалния курс. Тя ходи на панаира, за да си позволи дрехи, които в друга ситуация не би могла.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1101 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.13 | 19:10

1
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини