Над 40 на сто от аржентинците живеят под прага на бедност

  • 28 септември 2023 12:48

  • 734
  • 0
Над 40 на сто от аржентинците живеят под прага на бедност
© Getty images (архив)


Делът на хората, живеещи под прага на бедност в Аржентина, нарасна на 40,1 на сто, показва официалната статистика, цитирана от ДПА, предаде БТА.

Според данните, обнародвани от националния статистически институт Индек, процентът на хората, живеещи в бедност, се увеличава през първото полугодие на 2023 г. с 0,9 на сто в сравнение с второто полугодие на 2022 г.

В Аржентина човек е смятан за беден, ако домакинството, в което живее, не може да си позволи основни потребителски стоки.

Данните бяха публикувани само малко повече от три седмици преди президентските избори в Аржентина.

Втората по големина икономика в Южна Америка (след Бразилия(е в плен на тежка финансово-икономическа криза. Инфлацията е 124 на сто, курсът на националната парична единица песото е в режим на свободно падане, а планината от дългове не спира да расте.

На 22 октомври аржентинците ще избират наследник на левия президент Алберто Фернандес.

Победител на първичните избори стана либертарианският популист Хавиер Милей, за когото се твърди, че е идеологически близък до бившия бразилски президент Жаир Болсонаро и бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, а управляващият перонистки лагер ще бъде представляван от министъра на икономиката Серхио Маса.

Изненада в Аржентина: Поддръжникът на биткойн Хавиер Милей с най-много гласове на първичните президентски избори

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
734 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини