В Бразилия откриха дърво, считано за изчезнало преди почти два двека

  • 20 септември 2023 21:07

  • 2149
  • 1
В Бразилия откриха дърво, считано за изчезнало преди почти два двека
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Дърво, което за последен път е видяно преди почти два века и е смятано за изчезнало, е открито в градска зона в североизточната част на Бразилия, предаде АФП.

Дървото от вида Ilex sapiiformis, което може да достигне височина от осем до дванадесет метра, е забелязано в щата Пернамбуко от експедиция, прекарала шест дни в региона в търсене на растението, съобщиха от екологичната група, която стои зад проекта "Re:wild". Сред неговите основатели е и холивудската звезда Леонардо ди Каприо.

Видът, известен още като Pernambuco Ilex, е регистриран за първи път за западната наука от шотландския биолог Джордж Гарднър през 1838 г., предаде БТА. 

Изчезнал вид пеперуда се завърна на територията на Великобритания

Това е единственото потвърдено наблюдение до 22 март, когато новата експедиция открива четири екземпляра на брега на малка река в град Игарасу, разположен в близост до Ресифе, столицата на щата Пернамбуко.

"Невероятно е, че дървото е преоткрито в метрополис, където живеят близо шест милиона души", обясни Кристина Бигс, ръководител на отдела за изгубени видове в проекта "Re:wild". "То е идеален пример защо е важно да продължим търсенето", добави тя.

Екипът от учени открива дървото, като върви по следи от малки бели цветчета, характерни за вида. Ръководителят на експедицията Густаво Мартинели заяви, че с колегите му се надяват да започне програма за размножаване на вида, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2149 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.20 | 21:36

1
"двека" ?????

Добави коментар

Водещи новини