Шефът на боливийското МВР: САЩ прикриват геополитическите си цели под формата на борба с наркотиците

  • 20 септември 2023 10:42

  • 759
  • 0
Шефът на боливийското МВР: САЩ прикриват геополитическите си цели под формата на борба с наркотиците
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

САЩ дискредитират политиката за борба с наркотиците на други държави, преследвайки собствените си геополитически цели, това заяви  вътрешният министър на Боливия Едуардо дел Кастильо, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Що се отнася до меморандума на правителството на САЩ, който за 16-и пореден път дискредитира суверенната ни политика за борба с трафика на наркотици, важно е да се уточни, че този документ, изготвен едностранно и лишен от техническа обосновка, има очевидни геополитически и политически цели", заяви ръководителят на силовото ведомство на латиноамериканската държава

Министърът на вътрешните работи на Боливия заяви, че докато Вашингтон обвинява другите държави, че не правят достатъчно за борба с производството на наркотици, САЩ поддържат едно от най-високите нива на употреба на незаконни вещества в света. Той призова тази страна "да не си присвоява правомощия, които не ѝ се полагат", а вместо това да "обърне внимание на това, което се случва на нейна територия с непропорционално голямото потребление на забранени вещества, което води до неконтролируемо нарастване на международното търсене на наркотици".

Според Кастильо през последните няколко години Боливия е "счупила рекордите по отношение на конфискациите и броя на унищожените лаборатории" за производство на наркотици. "Според последния доклад на самите САЩ отглеждането на кока в Боливия остава на същото ниво и представлява само 8% от цялата кока, произвеждана в Андския регион", заяви той.


В петък правителството на САЩ реши да категоризира Боливия, Венецуела и Мианма като държави, които не предприемат адекватни мерки за борба с незаконното производство на наркотици.

В южноамериканската република има законни плантации с кока, които могат да се намират само в два департамента (Ла Пас и Кочабамба) и не могат да надвишават общо 22 000 хектара.

Колумбия е увеличила производството на кокаин с 13%

 

Последвайте канала на

759 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини