САЩ отварят отново имиграционната си служба в Куба

  • 18 август 2023 09:03

  • 269
  • 0
САЩ отварят отново имиграционната си служба в Куба
© Getty images

Вашингтон обяви вчера, че отново отваря имиграционната си служба в Куба след като повече от четири години тя беше затворена, като увери, че това ще направи възможно обработването на документите на семействата на кубинци, които вече са се установили в САЩ, предадоха Франс прес и ДПА.

Базираният в Хавана офис ще провежда интервюта, ще събира биометрични данни и ще обработва молби за имиграция в САЩ, се казва в изявление на американското министерство на вътрешната сигурност.

„Администрацията предприема стъпки за намаляване на незаконните влизания (в САЩ), за предотвратяване на дейността на организации за контрабанда и за рационализиране на законния достъп до хуманитарна помощ“, каза министър Алехандро Майоркас, който оглавява ведомството.

По-висока от очакваното избирателна активност на изборите за Национално събрание в Куба

„Подобно на членовете на моето семейство, избягали от острова преди почти 63 години, след превземането на властта от комунистите, кубинците заслужават възможността да следват законни пътища към нов живот в Съединените щати“, каза Майоркас.

Имиграционната служба беше затворена през декември 2018 г. след промяна на курса в американската политика към Куба и в отговор на мистериозния „Хавански синдром“ – все още необяснени медицински състояния, които засегнаха десетки американски дипломати или служители в посолства не само в кубинската столица.

За да се бори с нелегалната имиграция, особено през границата си с Мексико, през януари Вашингтон стартира програма за приемане на до 30 000 мигранти месечно от Никарагуа, Венецуела, Куба и Хаити.

Последвайте канала на

Нора Виткова
269 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини