Представители на коренното бразилско население се разбунтуваха след решение на депутати, ограничаващо признаването на резервати

  • 31 май 2023 14:01

  • 2133
  • 1
© Getty (архив)

Долната камара на бразилския парламент прие законопроект, ограничаващ признаването на нови резервати на коренното население, предаде Ройтерс, цитирина от БТА.

Природозащитници и защитници на правата на човека възприемат това решение като неуспех, дължащ се на интензивен натиск от страна на фермерското лоби.

Законът бе одобрен снощи с 283 гласа "за" при 155 "против". Докато депутатите гласуваха, групи на коренното население блокираха магистрала в покрайнините на най-големия бразилски град Сао Пауло и подпалиха гуми.

Въоръжени с лъкове и стрели протестиращи влязоха в схватки с полицията, която ги разпръсна със сълзотворен газ.

Групи на коренното население от цялата страна възнамеряват да организират седмица на протести пред Конгреса в столицата Бразилия.

Новоприетият закон няма да повлияе на вече признатите резервати, но би могъл да засегне стотици територии, на които в момента се извършва оценка. Долната камара на бразилския парламент прие законопроекта по бързата процедура, след като ѝ бе оказан натиск от страна на влиятелното селскостопанско лоби в страната.

Създаването на резервати предоставя законова защита на общностите на коренното население, която помага за възпирането на нахлуването в техните земи на незаконни дървосекачи и златотърсачи. Тези нахлувания зачестиха през мандата на десния бивш президент Жаир Болсонаро, който призоваваше за започване на земеделски и минни дейности дори във вече признатите резервати.

Лидери на коренното население искат президентът Луиз Инасио Лула да Силва, който победи Болсонаро на изборите миналата година, да защити около 300 територии, които са били установени преди години, но все още не са официално признати. Лула призна шест такива територии миналия месец.

Законът все още трябва да бъде одобрен от Сената и подписан от президента. Лула би могъл да му наложи вето, но е възможно в Конгреса да има достатъчно гласове, с които то да бъде отхвърлено.

Корените на хаотичното въстание в Бразилия

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2133 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Manolov

2023.05.31 | 16:19

1
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се с нас по имейл: (pacific-loan.service@outlook.fr) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро

Добави коментар

Водещи новини