Бразилия засилва защитата срещу птичи грип, за да защити най-голямата индустрия за производство на пилета в света

  • 18 май 2023 21:46

  • 378
  • 0
Бразилия засилва защитата срещу птичи грип, за да защити най-голямата индустрия за производство на пилета в света
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Бразилия предприема допълнителни предпазни мерки, за да защити индустрията си за износ на птиче месо, която е най-голямата в света, от птичия грип, открит тази седмица сред диви птици в страната, който вече удари съседни нации, съобщи БТА. 

Близо 10 милиарда долара от износа на пилешко месо ще бъдат изложени на риск, ако птичият грип H5N1 зарази търговски ята в Бразилия. Страната има все по-голяма роля в доставките на домашни птици и яйца на световния пазар, тъй като държавите вносители забраниха пилешкото и пуешкото месо от страни, в които е открит вируса.

В понеделник единствената акредитирана лаборатория на Световната организация за здравеопазване на животните (СОЗЖ) в Латинска Америка потвърди откриването на H5N1 при три птици – два рибарки (Thalasseus acuflavidus) и един рибояд (Sula leucogaster), уловени в щата Ешпириту Санту.

Чили умъртви 40 000 домашни птици заради епидемия от птичи грип

По протокол местните ветеринарни лекари са взели проби от птиците на място и са ги изпратили в референтната лаборатория в Кампинас, Бразилия.

"Цялата индустрия е мобилизирана, за да наблюдава ситуацията, установена в Ешпириту Санту", се казва в изявление на националното лоби "ѝ Би Пи Ей (ABPA).

Случай на птичи грип във ферма обикновено води до убиване на цялото ято и може да предизвика търговски ограничения от страните вносителки, докато откриването сред диви птици не предизвиква забрани съгласно указанията на СОЗЖ.

Бразилските официални лица твърдят, че не очакват случаите при диви птици да имат въздействие върху търговията и отбелязват, че Ешпириту Санту, на бразилското централно атлантическо крайбрежие, не граничи с нито един от основните щати, произвеждащи птици, които са разположени в далечния юг на страната.

В други страни огнищата на птичи грип при диви птици често са били последвани от заразяване на търговските ята.

Епидемиите от птичи грип допринесоха за по-високите цени на домашните птици и яйцата, които обикновено са достъпен източник на протеини.

Тази година бразилското правителство увеличи инвестициите 19 пъти, за да засили капацитета за тестване в своята мрежа от шест федерални лаборатории и увеличи общия бюджет на службите си за здравеопазване и инспекция на животните и растенията с около 12 на сто до 209 милиона реала (42 милиона долара). 

Патрул от дронове

През последните седмици Бразилия започна да използва дронове за патрулиране на чувствителни зони като Пантанал, най-голямата сладководна влажна зона в света, и въведе строга забрана за търговски посещения на ферми от неупълномощени лица.

След като бяха потвърдени случаи в съседните Аржентина и Уругвай, Бразилия обяви в края на март 90-дневно спиране на всички събития, включващи изложение на домашни птици.

Министерството на земеделието коментира, че може да са необходими повече тестове в радиус от 10 км от огнищата на Ешпириту Санту, включително на търговски ята, и че ще поддържа наблюдение за потенциални случаи при диви птици в цялата страна.

Приходите от износ на пилешко месо в Бразилия скочиха с повече от 27 на сто в долари миналата година, тъй като местните компании се възползваха от глобалния страх от птичия грип, който отвори нови пазари. 

Китай и Близкият изток остават големи клиенти. А Европейският съюз, където страни като Франция трябваше да убият милиони птици, за да овладеят огнищата, увеличи обема на вноса от Бразилия с около 23 на сто, показват данни на индустрията.

Вирусът пристигна в Южна Америка чрез мигриращи птици, сподели Масайо Мизуно Ишизука, старши епидемиолог в университета в Сао Пауло.

Тя обясни, че обикновено птиците разпространяват птичи грип само за около пет дни, но присъствието на вируса в малките морски животни, с които птиците се хранят, може да е позволило по-широкото му разпространение тази година. "Вирусът е изключително способен да мутира, за да увеличи потенциала си за оцеляване като вид", предупреди Ишизука.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини