Стотици протестираха в Куба срещу авторитарния режим в страната

  • 08 май 2023 06:38

  • 1396
  • 5
Стотици протестираха в Куба срещу авторитарния режим в страната
© Getty Images (архив)

Стотици излязоха по улиците на Куба, за да протестират срещу авторитарното правителство на острова, съобщиха ДПА и Франс прес.

Демонстрантите са се събрали пред централата на Комунистическата партия в град Кайманер късно вечерта в събота, скандирайки "свобода, свобода", показват видеоклипове, разпространени в социалните мрежи.

Според репортаж на антиправителствения информационен канал 14ymedio в отговор на протеста вътрешното министерство е изпратило специални сили - рядко явление в островната държава, която е управлявана от Комунистическата партия от революцията през 1959 г.

Настояваме да бъде уважено правото на гражданите на мирен протест. Изискваме от Комунистическата партия политически, икономически и социални промени, от които страната се нуждае. Репресиите не могат да бъдат отговор на настоящата отчаяна ситуация, заяви в Туитър след протестите Кубинският център за наблюдение на правата на човека.

Според Нетблокс, организация, която наблюдава онлайн трафика, за да идентифицира ограниченията, интернет е бил прекъснат в цяла Куба по време на протестите.

Байдън към кубинските власти: Чуйте народа си

Жестоките сили за сигурност на президента Мигел Диас-Канел правят единственото, което умеят: репресират народа и нарушават човешките права, написа в Туитър регионалната директорка на "Амнести Интернешънъл" Ерика Гевара Росас, публикувайки видеоклип, на който се вижда как полицаи отвеждат протестиращи.

След масовите протести на 11 юли 2021 г. стотици участници в тях получиха присъди за лишаване от свобода.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1396 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Митьо

2023.05.08 | 13:26

5
Тия протестиращи май в затвора им се влиза.Каква полза има да се протестира срещу комунисти? От тях властта може да бъде взета само със сила.
Sarbeca Z

2023.05.08 | 08:05

2
Сорос иска да сваля режима
кико

2023.05.08 | 10:12

4
Знаем как живеят!Последните 10 години са най-щастливият народ в света!Според краварски изследвания не кубински!Ясно ни е кой прави тези протести там,точно в Куба,която е руска!Така че не се напрягай моето момче ние за разлика ти теб не сме правени в гъз!
Сорос

2023.05.08 | 09:25

3
Ти знаеш ли там как живеят?
Ха, ха, ха

2023.05.08 | 06:49

1
Новия Гуйдо ....новини бг. много сте жалки...

Добави коментар

Водещи новини