След смъртоносния пожар в центъра за мигранти в Мексико: Петима са задържани

  • 31 март 2023 11:15

  • 245
  • 0
След смъртоносния пожар в центъра за мигранти в Мексико: Петима са задържани
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Петима души са били арестувани заради предполагаемата им роля, довела до смъртта на 39 души в пожар в мексикански център за задържане на бежанци, предаде Ройтерс, като се позова на властите в Мексико.

Засилва се натискът да се изясни защо жертвите изглежда са били оставени в килиите си, докато сградата се изпълвала с дим. Главната прокуратура съобщи, че като част от разследването са били издадени заповеди за арест на трима служители на Националния институт за миграция, двама служители на частна охранителна фирма и на човека, обвинен в разпалването на пожара.

Ведомството не уточни коя заповед все още не е била изпълнена.

Мексиканската министърка по въпросите на сигурността и защитата на гражданите Роса Исела Родригес заяви, че частна фирма е отговаряла за охраната на центъра за задържане и разследващите са открили редица нередности, свързани с нея.

Родригес каза, че не е имало достатъчно надзор от страна на правителствените служители, включително тези, които са одобрили договори "без да проверят какво всъщност се съдържа в тях".

Надзирателите избягали, вместо да помогнат на мигрантите, загинали в пожара в центъра в Мексико

Във федералната прокуратура е била внесена жалба, в която се твърди, че най-високопоставеният служител по въпросите на миграцията в Мексико, Салвадор Гонсалес, е бил уведомен за пожара и е наредил мигрантите да не бъдат освобождавани. Гонсалес заяви пред Ройтерс, че обвиненията са неверни и той не общува директно с управителите на центровете за задържане.

В социалните медии се появи кратък видеоклип, който изглежда е запис от охранителните камери в центъра за задържане по време на пожара. На кадрите се вижда как хора в униформи преминават покрай килиите без да ги отворят.

Виолета Симеонова
245 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини