Проливните дъждове са причинили щети на стойност най-малко 323 милиона долара

  • 23 март 2023 07:14

  • 226
  • 0
Проливните дъждове са причинили щети на стойност най-малко 323 милиона долара
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Проливните дъждове, които засегнаха неотдавна Перу, са нанесли щети на инфраструктурата на стойност най-малко 323 милиона долара, заяви снощи министърът на икономиката Алекс Контрерас, цитиран от Ройтерс.

Валежите, последвали мощния циклон Яку, предизвикаха наводнения в населените места, разрушавайки стотици домове, училища и пътища, главно по централното и северното крайбрежие на южноамериканската държава. След наводненията властите преместиха хиляди засегнати и започнаха работа по възстановяването на повредените пътища и друга инфраструктура. Финансовата помощ за малкия бизнес, засегнат от бурята, също е приоритетна, заяви пред медиите министърът на икономиката Алекс Контрерас, след като напусна националния дворец.

Контрерас подчерта, че е важно да се мобилизират ресурси възможно най-скоро, тъй като метеорологичните условия, свързани с "Ел Ниньо", може да удължат дъждовния сезон в Перу.

Щетите, нанесени от циклона Яку, са поредната криза в Перу. Страната е обхваната от напрегнати и понякога насилствени антиправителствени протести откакто през декември Конгресът свали от власт бившия президент Педро Кастильо. По-рано този месец правителството на неговия наследник Дина Болуарте обяви извънредно положение в 400 области в страната, за да облекчи последиците от интензивните дъждове.

Най-малко 36 жертви на свлачища в Перу

Най-малко 60 души са загинали в Перу от началото на дъждовния сезон в края на миналата година, по данни на института за гражданска защита (INDECI), допълва БТА.

Весела Найденова
226 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини