Чили умъртви 40 000 домашни птици заради епидемия от птичи грип

  • 16 март 2023 11:38

  • 180
  • 0
Чили умъртви 40 000 домашни птици заради епидемия от птичи грип
©
Слушай новината Слушай новината

Около 40 000 домашни птици бяха умъртвени в Чили, след като страната откри първия си случай на птичи грип в индустриална среда, предаде Ройтерс.

Карлос Орелана, ръководител на отдела за защита на добитъка в чилийската агенция за земеделие и животновъдство SAG, каза, че това е "ограничено събитие" и властите не са открили повече случаи в околността.

"Това е много ограничено събитие, нашето наблюдение в периферния регион продължава да ни дава отрицателни резултати", коментира Орелана по време на пресконференция в Сантяго, добавяйки, че умъртвените птици представляват малка част от 30-те милиона домашни птици в страната. "Надяваме се да овладеем тази ситуация и Чили да възвърне статуса си на страна без високопатогенен птичи грип", заяви той.

Огнището беше открито в понеделник в завод, принадлежащ на производителя на месо "Агросупер" (Agrosuper), в Ранкагуа в централно Чили, което накара правителството да спре износа на пилешко за период от 28 дни.

Птичият грип се разпространява във все повече държави

Случаи на птичи грип, предимно при диви животни, са открити в Чили от края на миналата година. Аржентина потвърди първия си случай при индустриални домашни птици миналия месец, което я накара да спре износа на птичи продукти.

Бразилия, най-големият износител на пилешко в света, все още остава свободна от птичи грип, но е разследвала няколко предполагаеми случая. Южноамериканските здравни власти създадоха регионален технически комитет по-рано този месец, за да се справят с огнищата на птичи грип.

Ксимена Агилера, министър на здравеопазването на Чили, посочи, че въпреки че в страната има случаи на заразяване на морски бозайници, не е имало предаване от човек на човек, но министерството следи отблизо работници и хора, които са били изложени на птичи грип.

Последвайте канала на

Калина Христова
180 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини