Аржентина започва производство и износ на канабис

  • 08 март 2023 14:09

  • 441
  • 0
Аржентина започва производство и износ на канабис
© Getty Images (архив)

Аржентина е напът да създаде цял нов производствен сектор, съобщава Ройтерс. Става дума за легално производство и износ на канабис.

През януари Буенос Айрес създаде Агенция по канабиса, която вече управлява над 50 проекта, свързани с изследването и развитието на растението, като целта е скоро да излезе на пазара.

Секторът има огромен потенциал, казва Габриел Хименес, директор на създадената преди два месеца агенция.

Проектите, управлявани от агенцията, са пръснати из цялата страна - "Канава" (Cannava) е в провинция Хухуй, "Агрохенетика Риохана" (Agrogenetica Riojana) - в провинция Ла Риоха, "Биофабрика" (Biofabrica) - в Мисионес, а "Медисинал канабис" (Medicinal Cannabis) - в Сан Хуан.

Безредици и нарковойни в родния град на Меси

Аржентина се стреми да създаде вътрешен пазар на канабис с медицински цели, както и да започне да го изнася. Страната разрешава ползването на растението във фармацията и разпореди на застрахователите да покриват рецепти за лекарства на основата на марихуана. Ползването ѝ с "развлекателна" цел обаче остава забранена.

Властите в Буенос Айрес се надяват до 2025 г. секторът да създаде 10 000 преки работни места, да генерира 500 милиона долара от вътрешния пазар и още 50 милиона долара от износ, сочи правителствен доклад.

Латиноамериканските държави постепенно разхлабват правилата за отглеждане, разпространение и потребление на канабис, посочва БТА. През 2013 г. Уругвай стана първата страна, легализирала марихуаната, а наскоро Парагвай представи законодателство за узаконяване на употребата ѝ с медицински цели.

Последвайте канала на

Владимир Василев
441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини