Бразилският президент призовава за строеж на по-безопасни жилища след наводненията и свлачищата, отнели живота на 36 души

  • 20 февруари 2023 22:53

  • 717
  • 0
Бразилският президент призовава за строеж на по-безопасни жилища след наводненията и свлачищата, отнели живота на 36 души
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че не бива повече да се строи в райони, изложени на риск от свлачища и от големи наводнения, и обеща да се заеме с решаването на проблемите с жилищата. Тези изявления той направи по време на визита от тежко пострадали от наводнения и свлачища райони в Бразилия, съобщи БТА.

Лула да Силва разгледа от хеликоптер щетите в крайбрежния град Сао Себастиао заедно с министри от кабинета си, след което се срещна там с местни служители. В наводненията и свлачищата досега жертвите са 36 души, а 40 души все още са в неизвестност.

Президентът обеща да помогне за възстановяването на града с население от около 91 000 души. Той обеща, че нови жилища ще бъдат построени на по-безопасни места и в същото време заяви, че правителството трябва да работи за възстановяването на ключови инфраструктурни съоръжения, като например пътища, които също са били засегнати от свлачищата и наводненията.

Трийсет и шест са жертвите на проливните дъждове в Бразилия

Наводненията в крайбрежния щат Сао Пауло са най-скорошните от поредицата подобни бедствия в Бразилия, където некачественото строителство, често пъти, извършвано по склоновете на хълмове, обикновено има трагични последици през дъждовния сезон.

"Понякога природата ни изненадва, но понякога и ние я предизвикваме", каза Лула днес след среща с губернатора на Сао Пауло Тарсизио де Фрейташ и кмета на Сао Себастиао Фелипе Аугусто, с които обсъди координирането на действията, които се предприемат в отговор на бедствието.

"Изразявам солидарността си с хората от Сао Себастиао и се надявам това никога да не се повтори", заяви Лула да Силва.

Опустошителните валежи станаха в разгара на карнавалния сезон в Бразилия, когато хиляди хора се стичат към плажовете в региона, което вероятно е допринесло за броя на жертвите на природното бедствие.

По данни на правителството на щата Сао Пауло Сао Себастиао е бил епицентърът на наводненията, тъй като там са регистрирани 35 смъртни случая, но проливните дъждове са засегнали и близките градове като Илхабела, Карагуататуба и Убатуба, където е регистрирана една жертва.

Повече от 2000 души са били принудени да напуснат домовете си, допълни правителството. Много хора пък останаха блокирани от свлачища.

"На някои места дори не знаем какво е останало от магистралата Рио-Сантос", заяви Фрейташ след срещата си с Лула да Силва, визирайки главния път, свързващ крайбрежните градове в региона. Той обяви тридневен траур в щата и 180-дневно бедствено положение в сила за шест града.

Наводненията в Сао Себастиао се прибавят към скорошната поредица от природни бедствия в Бразилия, където през февруари 2022 г. над от 200 души загинаха от кални свлачища и наводнения в град Петрополис, близо до Рио де Жанейро. Щатите Баия и Санта Катарина също пострадаха от подобни бедствия наскоро.

Мая Йорданова
717 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини