След натиск на САЩ: Бразилия отложи акостирането на ирански военни кораби в Рио де Жанейро

  • 10 февруари 2023 10:37

  • 484
  • 0
След натиск на САЩ: Бразилия отложи акостирането на  ирански военни кораби в Рио де Жанейро
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Бразилия е отстъпила под натиска на САЩ, отказвайки на два ирански военни кораба да акостират в пристанището на Рио де Жанейро, предаде Ройтерс, като се позова на добре осведомени американски официални представители.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва се готви да посети Вашингтон, за да се срещне по-късно днес с президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в.

Решението на Бразилия е жест към сближаване на връзките с администрацията на Байдън, след като американско-бразилските отношения се влошиха по времето на предшественика на Лула да Силва, бившия крайнодесен президент Жаир Болсонаро. Тази стъпка е направена въпреки отдавнашното противопоставяне от Лула да Силва на санкциите, наложени от САЩ срещу Иран, тъй като бразилският президент се застъпва за неутрална външна политика.

Президентът на Бразилия: Няма да доставяме боеприпаси за танкове германско производство

Иранските кораби сега са оторизирани да акостират в пристанището на Рио де Жанейро между 26 февруари и 3 март тази година, съобщи министерството на външните работи на Бразилия.

Според пряко запознат със ситуацията американски официален представител изгледите да има акостирали ирански военни кораби в Рио де Жанейро преди срещата на Лула да Силва с Байдън би било нещо неприятно, което са искали да избегнат. Имало е многобройни неофициални разговори на много различни нива, каза американският представител и добави, че е добра новина датите да не съвпадат.

Бразилски военни източници потвърдиха, че правителството на Бразилия чрез министерството на външните работи е определило по-късни дати, като е забранило на иранските военни кораби да акостират сега в Рио де Жанейро.

 

Novini.bg
484 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини