Олаф Шолц призова за нов тласък в преговорите за свободна търговия между ЕС и Меркосур

  • 29 януари 2023 15:24

  • 430
  • 3
Олаф Шолц призова за нов тласък в преговорите за свободна търговия между ЕС и Меркосур
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 подчерта, че е важно да бъдат съживени буксуващите преговори за споразумение за свободна търговия между ЕС и страните от Меркосур, съобщи БТА.

"Преговорите вече продължиха достатъчно дълго", заяви Шолц след среща с аржентинския президент Алберто Фернандес в Буенос Айрес, първата спирка от четиридневната му визита в Аржентина, Чили и Бразилия.

"Ето защо сега е важно всеки да даде своя принос в конструктивен дух, да работим заедно и да намерим начин да доведем скоро преговорите до успешен край", каза още Шолц.

Олаф Шолц започва първата си обиколка в Южна Америка

Фернандес заяви, че той и бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва са постигнали съгласие по въпроса.

"Искаме да прокараме това споразумение и то да заработи. Това ще бъде от полза за Латинска Америка и по-специално за Меркосур, ще бъде от полза за Европа. То ще укрепи също и мултилатерализма в един свят, който отново е на път да стане двуполюсен", каза аржентинският президент.

По време на срещата на Шолц с Фернандес бяха подписани и споразумения за сътрудничество в областта на стартиращите предприятия и енергийния сектор. Второто споразумения се отнася главно до зеления водород.

Шолц, който търси алтернативни енергийни източници след прекъсването на доставките от Русия заради войната в Украйна, изрази интерес и към аржентинския втечнен газ. Аржентина има едно от най-големите находища на шистов газ в света, но добивът е труден, отбелязва ДПА.

Двамата лидери обсъдиха и ситуацията в Украйна. Фернандес подчерта, че, за разлика от Германия, Аржентина не планира да доставя оръжия на Киев.

"Аржентина и Латинска Америка не мислят да изпращат оръжия на Украйна или на която и да е друга страна в конфликт", заяви левият лидер.

От Буенос Айрес Шолц ще отпътува днес за Чили, след което ще направи двудневна визита в Бразилия, най-голямата и най-гъсто населена държава в Южна Америка.

От 1999 г. ЕС води преговори за споразумение за свободна търговия с държавите от Меркосур - Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай. Въпреки че през 2019 г. беше постигнато принципно взаимно съгласие, все още остават някои нерешени въпроси, особено за защитата на тропическите гори в Амазония, обширни части от които са разчистени за отглеждане на добитък и за селскостопански цели.

Ако бъде финализирано, споразумението би могло да създаде пазар с над 700 милиона души, който обхваща почти 20 % от световната икономика и 31 % от световния износ на стоки, което ще го направи най-голямата зона за свободна търговия в света.

Мая Йорданова
430 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.29 | 17:29

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2023.01.29 | 16:41

2
Шолц ще изкара едно бяло сладко от Меркосур

2023.01.29 | 16:26

1
Латинска Америка не мислят да изпращат оръжия на Украйна или на която и да е друга страна в конфликт", заяви левият лидер.

Добави коментар

Водещи новини