Болсонаро призна, че е допуснал "някои грешки" по време на мандата си

  • 17 януари 2023 10:38

  • 341
  • 1
Болсонаро призна, че е допуснал "някои грешки" по време на мандата си
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро призна за "някои грешки" по време на мандата си пред свои привърженици в САЩ, показва разпространен днес видеозапис, предаде Франс прес.

"През тези четири години всеки ден беше понеделник. Имаше ли пропуски, да, логично е. Направихме някои грешки", каза Болсонаро на своите привърженици, заснет на видео, публикувано от информационния портал "Метрополис".

Бившият крайнодесен президент напусна Бразилия на 30 декември, два дни преди предаването на властта на левия си приемник Луиз Инасио Лула да Силва, който го победи на президентските избори през октомври.

Разследват Болсонаро за подстрекаване към бунт в Бразилия

В откъса, публикуван от новинарския сайт "Метрополис", неговите привърженици го съветват да не се връща в Бразилия, където Върховният съд наскоро го включи в разследване за ролята му в погромите на административни сгради на 8 януари.

На този ден хиляди привърженици на Болсонаро нахлуха в президентския дворец, Конгреса и Върховния съд, отказвайки да признаят изборните резултати.

„Съжалявам за случилото се“, каза Болсонаро, наричайки събитията „невъобразими“.

По време на размириците бяха унищожени инфраструктура, безценни произведения на изкуството и мебели, които са част от националното наследство.

Близо 1200 души бяха изпратени в затвора за действия, квалифицирани като "терористични" от правителството на Лула, което е на поста от 1 януари.

Жаир Болсонаро, който остана изолиран и почти не се е изказвал през последните си седмици на поста, осъди „погромите“ и отрече всякаква причастност към тях.

По време на драматичната криза с КОВИД-19, която отне живота на най-малко 687 000 души в Бразилия, неговата липса на съпричастност шокира голяма част от населението и подтикна парламентарна анкетна комисия да поиска обвинение срещу него за „престъпления срещу човечеството“.

По време на неговия мандат средното годишно обезлесяване в бразилската Амазония също скочи със 75,5 процента спрямо предходното десетилетие.

Той също така е обвиняван в разточителни харчове по време на мандата си.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
341 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.17 | 12:03

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини