Разследват Болсонаро за подстрекаване към бунт в Бразилия

  • 14 януари 2023 07:48

  • 388
  • 1
Разследват Болсонаро за подстрекаване към бунт в Бразилия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро ще бъде разследван за нападението на правителствени сгради на 8 януари, когато над 2000 души бяха задържани след като нахлуха в Конгреса, Върховния съд и Президентския дворец и изпочупиха произведения на изкуството .Сцените предизвикаха паралели с щурма на Капитолия в САЩ от януари 2021 г

В мотивите си до Върховния съд да бъде разследван и Жаир Болсонаро от прокуратурата се мотивират с видеоклип, в който поставя под въпрос редовността на президентските избори. Жаир Болсонаро така и не призна публично победата на Луис Инасио Лула да Силва и замина за Съединените щати два дни преди встъпването в длъжност на наследника си.

Освен това видео, досега Болсонаро се въздържа от коментари на изборите след изборната си загуба на 30 октомври. Преди вота обаче многократно изрази съмнение в надеждността на системата за електронно гласуване в страната, а след изборите внесе искане за анулирането на милиони гласове, подадени чрез машините. Също така бившият президент така и не призна изборното си поражение, посочва БТА.

Според прокурорите, макар че Болсонаро е публикувал видеото след бунтовете, съдържанието му е достатъчно да обоснове разследване на поведението му преди тях. Бившият бразилски президент изтри видеоматериала на сутринта след публикуването му.

Властите разследват кой е направил възможно радикалните привърженици на Болсонаро да атакуват органите на властта в опит да постигнат отмяна на изборните резултати. Сред обектите на разследването са тези, които са платили за транспорта на участниците в безредиците, както и служители по сигурността, които може да са улеснили бунта с бездействието си.

Засега особено внимание е съсредоточено върху Андерсон Торес, бивш министър на правосъдието при Болсонаро, който на 2 януари стана началник на службите за сигурност в столицата, но беше в САЩ в деня на бунта. Според съдията Алешандри де Мораис Торес е уволнил свои подчинени, след което е напуснал страната преди бунта, което говори, пак според съдията, че той умишлено е подготвял условия за безредиците.

Бразилската полиция откри в дома на бивш министър на Болсонаро проектодокумент за намеса в изборните резултати

Според в. "Фоля де Сао Пауло" в дома на Торес е бил намерен проектоуказ, който предвиждал извънредни мерки, които биха позволили анулиране на резултатите от изборите, спечелени от Лула да Силва, съобщи Франс прес.

През тази седмица Върховният съд нареди Торес да бъде задържан и започна разследване на действията му, които са определени като "престъпно бездействие и заговор". Торес отхвърли обвиненията и на 10 януари написа в Туитър, че ще се върне в Бразилия, за да се защити, но това все още не се е случило.

Цветелина Кирилова
388 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.14 | 17:20

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини