Бразилската полиция откри в дома на бивш министър на Болсонаро проектодокумент за намеса в изборните резултати

  • 13 януари 2023 10:01

  • 237
  • 0
Бразилската полиция откри в дома на бивш министър на Болсонаро проектодокумент за намеса в изборните резултати
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Бразилската полиция е открила в дома на бившия министър на правосъдието Андерсон Торес (на снимката в текста) проект на указ, който изглежда е бил предложение за намеса в резултатите от произведените през октомври избори за държавен глава, които Жаир Болсонаро загуби, съобщиха два източника, запознати с разследването, предаде Ройтерс, цитирина от БТА.

Съдържанието на проекта за указ, изготвено, след като Болсонаро загуби изборите с минимална разлика от левия кандидат Луиз Инасио Лула да Силва, е предвиждало въвеждане на извънредно положение по отношение на националния изборен орган – Върховния избирателен съд, отваряйки вратата за промяна на получения резултат, казаха източниците.

Документът е открит във вторник, когато полицията е претърсила дома на Андерсон Торес, който стана шеф по сигурността в столицата Бразилия, след като Лула встъпи в длъжност на 1 януари.

Съдия от Върховния съд нареди Торес да бъде арестуван във връзка с пропуски в сигурността, позволили в неделя на привърженици на Болсонаро да щурмуват правителствени сгради в опит да предизвикат военен преврат, който да отстрани Лула.

Привърженици на Болсонаро влязоха в сблъсъци с полицията пред сградата на бразилския Конгрес

За откриването на документа беше съобщено най-напред от вестник "Фоля ди Сао Пауло".

Торес, който напусна Бразилия и замина за Флорида, след като бе назначен за шеф по сигурността, заяви, че въпросният документ вероятно е бил сред други изхвърлени книжа, чието съдържание е „изтекло“ в негово отсъствие, за да се създаде „фалшива новина“.

„Уважавам бразилската демокрация. Съвестта ми е чиста по отношение на действията ми като министър“, написа Торес.

Анализатори смятат, че мерките, предлагани в документа, са равнозначни на противоконституционен заговор за намеса в избори.

Адвокат на Торес каза, че клиентът му ще се върне в страната, за да подготви защитата си срещу заповедта за ареста му, издадена във връзка с безредиците, избухнали миналата неделя в столицата.

Валери Зайцев
237 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини