Президентът на Перу откликна на исканията на протестиращи и предложи предсрочни избори

  • 12 декември 2022 10:08

  • 272
  • 1
Президентът на Перу откликна на исканията на протестиращи и предложи предсрочни избори
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Перу Дина Болуарте откликна рано тази сутрин на исканията на протестиращи и обяви в телевизионно обръщение, че ще изпрати до Конгреса предложение за произвеждане на изборите на по-ранна дата, предаде Асошиейтед прес.

Решението на Болуарте беше обявено на фона на многохилядни демонстрации, които продължават в Перу, с искане тя да подаде оставка и да бъдат насрочени избори, на които да бъдат избрани нов президент и нов законодателен орган. Протестите вече взеха жертви. Има поне два смъртни случая в отдалечен район в Андите, съобщиха властите.

Болуарте каза, че ще предложи произвеждането на общи избори през април 2024 г.

В разгара на политическата криза много демонстранти настояват за освобождаването от ареста на лявоцентристкия президент Педро Кастильо, отстранен от власт от законодателите миналата сряда, след като се опита да разпусне Конгреса преди  той да гласува импийчмънт срещу него.

Две жертви при протести с искания за избори в Перу

В столицата Лима протестираха стотици хора, а полиция за борба с безредици използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Протестите, които разтърсват Перу, са най- ожесточени в селските райони, които са бастион на Кастильо – бивш учител в селско училище и новак в политиката, идващ от беден планински район в Андите. Протестиращи подпалиха полицейски участък, вандализираха малко летище, използвано от въоръжените сили, и шестваха по улиците.

Смъртта на 15-годишно момче, починало от нараняване по време на протест в отдалечено селище в Андите, накара членката на Конгреса Мария Тайпе Коронадо да отправи прочувствено искане към Болуарте да се оттегли.

60-годишната вицепрезидентка Болуарте набързо положи клетва, за да замени Кастильо, часове след като той смая страната, нареждайки разпускане на Конгреса, който на свой ред го отстрани от длъжност поради „постоянна морална неспособност“ да изпълнява задълженията си. Кастильо беше арестуван по обвинение в бунт.

Неуспешният ход на Кастильо беше извършен часове, преди доминираният от опозицията Конгрес за проведе трето гласуване за импийчмънт срещу него.

Оттогава протестите в Перу продължават на различни места в страната.

За последните 6 години Перу е имало шестима президенти, включително трима само в рамките на една седмица през 2020 г., когато Конгресът приложи правото си на импийчмънт.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
272 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.12 | 15:42

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини