Чили и Боливия са постигнали съгласие за граничната река Силала

  • 01 декември 2022 22:10

  • 795
  • 1
Чили и Боливия са постигнали съгласие за граничната река Силала
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Международният съд на ООН се произнесе днес, че Чили и Боливия са постигнали съгласие по споровете за достъп до граничната река Силала и не е необходимо да разглежда исканията на чилийската страна, съобщи БТА.

Съдиите от базираната в Хага институция на ООН призоваха двете латиноамерикански държави да работят заедно по темата за спорната гранична река, която преминава през едно от най-сухите места на Земята и заявиха, че "този споделен ресурс може да бъде опазен само чрез сътрудничество".

Боливийският президент предупреди, че има опасност от нов държавен преврат

Исканията на Чили бяха съдът да отсъди, че река Силала, която преминава през пустинята Атакама, е международен воден път.

Според обявеното днес мнение на съдиите по време на изслушванията е станала ясна липсата на сериозно неразбирателство относно предназначението на реката и нуждата Чили да има достъп до водите ѝ.

Боливия и Чили не поддържат дипломатически отношения от десетилетия. Това не е първият случай, в който двете държави се обръщат към Международния съд заради спорове помежду си. Институцията е органът на ООН, която се занимава с разрешаването на междудържавни спорове.

През 2018 г. съдът се произнесе в полза на Чили по дело, заведено от Боливия, която искаше от съседката си да ѝ разреши достъп до Тихия океан.

Мая Йорданова
795 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.01 | 23:23

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини