Перу и Еквадор обявиха извънредно положение за здравето на животните заради птичи грип

  • 01 декември 2022 19:39

  • 373
  • 1
Перу и Еквадор обявиха извънредно положение за здравето на животните заради  птичи грип
© Getty (архив)

Правителствата на Перу и Еквадор обявиха тримесечни извънредни здравни ситуации поради огнища на птичи грип, след като вълна от случаи доведе до избиването на десетки милиони домашни птици в Европа и САЩ, съобщи Ройтерс.

Перу съобщи за първото си тежко огнище на високопатогенния вирус тип А H5 през ноември, малко след като Мексико заяви, че ще започне да ваксинира птици във високорискови райони.

Обявявайки извънредна ситуация в цялата страна, селскостопанската здравна служба на Перу нареди всички птици в открито огнище да бъдат заклани и заровени на дълбочина поне два метра.

Дорис Родригес, служител от перуанската служба за дивата природа и горското стопанство, каза пред радиостанция RPP, че около 13 800 птици са умрели от птичи грип, включително около 10 000 пеликана - главно в северната и централната част на страната.

Птичи грип плъзна в Перу

В Еквадор огнището беше открито за първи път през уикенда в птицеферма в андската провинция Котопакси, южно от столицата на страната Кито, което доведе до карантинни мерки в потенциално заразени райони.

Около 180 000 птици в района ще бъдат избити, за да се предотврати разпространението на вируса, се казва в изявление на министерството на земеделието на Еквадор. Правителството гарантира безопасността на консумацията на яйца и пилешко месо.

"През следващите 90 дни няма да е възможно да се преместват птици, продукти и странични продукти от птичи произход като яйца, кокошки, пилета, наред с други, от фермите, засегнати от епидемията", казаха от министерството.

Местните власти казаха, че откритата зараза представлява само 0,15 процента от популацията от домашни птици в страната, която наброява около 263 милиона пилета и 16 милиона птици носачки. Секторът на птицевъдството в Еквадор има 1810 ферми и генерира 1,8 милиарда долара, около 23 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на селското стопанство.

В Съединените щати птичият грип е унищожил рекордните 50,54 милиона птици тази година, което доведе до рекордно високи цени на яйцата и пуешкото месо.

Валери Зайцев
373 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.01 | 23:25

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини