Отхвърлиха искането на Болсонаро за преразглеждане на изборния резултат в Бразилия

  • 24 ноември 2022 09:53

  • 277
  • 0
Отхвърлиха искането на Болсонаро за преразглеждане на изборния резултат в Бразилия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Председателят на Висшия изборен съд в Бразилия Алешандре де Мораес отхвърли искането на Либералната партия на президента Жаир Болсонаро да бъде преразгледан резултатът от президентските избори, спечелени от Лула да Силва, и ѝ наложи глоба от около 4,2 милиона долара, предаде Франс прес, като се позова на сайта на институцията.

В съдебното решение се изтъква "липсата на доказателства и обстоятелства, оправдаващи извършването на извънредна проверка" на близо 280 000 машини за гласуване, използвани за вота.

Лула спечели втория тур на изборите на 30 октомври с 50,9 на сто от гласовете срещу 49,1 на сто за крайнодесния държавен глава Болсонаро.

Либералната партия подаде във вторник жалба с искане "да бъдат обявени за невалидни гласовете от машините за гласуване, за които бяха установени непоправими несъответствия, и това да доведе до (съответните) юридически последици, засягащи резултата от втория тур".

Според тази политическа сила, получила след изборите мнозинство в двете парламентарни камари, "лошата работа" на пет модела машини "поставя под въпрос прозрачността на избирателния процес". Електронните урни са произведени преди 2020 г., изтъкна тя.

Представените аргументи са "абсолютно фалшиви", заяви Де Мораес, а искането на Либералната партия - "подчертано оскърбително за демократичната правова държава и подадено по непоследователен начин с цел да бъдат насърчени престъпните и антидемократични движения".

Болсонаро не призна победата на Лула

Тези движения се проявиха чрез "заплахи и тежко насилие" при блокиране на пътища из цялата страна, добави той.

След победата на Лула привърженици на Болсонаро организираха стотици пътни блокади, продължили няколко дни и довели в някои случаи до сблъсъци със силите на реда.

След като бе обявена победата на Лула, Болсонаро практически изчезна за над три седмици от публичния живот, а после наруши мълчанието си, но не призна изрично своето поражение. Той спомена за "усещане за несправедливост" у привържениците му, които демонстрираха пред някои казарми, настоявайки военните да се намесят, пише БТА.

Цветелина Кирилова
277 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини