Петима души бяха убити и 23 бяха ранени при нови сблъсъци в еквадорски затвор

  • 07 октомври 2022 07:10

  • 327
  • 1
Петима души бяха убити и 23 бяха ранени при нови сблъсъци в еквадорски затвор
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Сблъсъци в затвор в Гуаякил, Югозападен Еквадор, причиниха вчера смъртта на най-малко петима души, а 23 бяха ранени, само два дни след клането в друг затвор в латиноамериканската страна, съобщи еквадорската служба за управление на затворите, цитирана от Франс прес.

"В момента са ранени 18 лишени от свобода и петима полицаи, петима лишени от свобода са убити", съобщи в Туитър администрацията на затворите по повод на новата проява на насилие, до която се стигна два дни след смъртта на 16 лишени от свобода в друг затвор в страната.

Сблъсъци в понеделник и във вторник доведоха до смъртта на най-малко 16 души, включително на наркобос, и 43 ранени в затвора Латакунга, един от най-големите в Еквадор, разположен на около 100 километра югоизточно от столицата Кито, в който има около 4300 задържани.

Бунт в затвор доведе до 15 жертви и 21 ранени

Повечето от телата са открити нарязани на части, става ясно от доклади на властите.

Според администрацията на затворите "сблъсъци" между затворници са възникнали в затвора Гуаяс 1, в огромния център за лишаване от свобода в Гуаякил. В Гуаяс 1 станаха четири от осемте масови убийства на затворници, взели общо около 400 жертви от февруари 2021 г. насам в затворническата система на страната.

От администрацията на затвора не уточняват дали силите за сигурност са успели да овладеят ситуацията.

Във вторник вечерта властите съобщиха за 11 ранени, включително петима служители, нападнати "с огнестрелни оръжия, докато се намесвали, за да възстановят реда". Администрацията на затворите обясни, че някои затворници са пострадали от "експлозиви", които задържаните са заложили в затвора и които са нанесли и материални щети.

В сблъсъците участваха затворници от три от дванадесетте отделения, които съставляват Гуаяс 1, в които се намират общо около 6900 затворници.

Пренаселеността на затворите в Еквадор беше 30% през 2021 г., но беше намалена с президентски помилвания и прилагането на предимства за добро поведение на затворниците.

Страната с население от 18 милиона се намира между Колумбия и Перу, най-големите производители на кокаин в света. През 2021 г. в Еквадор бяха заловени рекордните 210 тона наркотици. През същата година броят на убийствата нарасна почти двойно, достигайки 14 на 100 000 души.

Росица Валентинова
327 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.07 | 11:18

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини