Схема с руски паспорти в Уругвай

  • 27 септември 2022 10:56

  • 806
  • 1
Схема с руски паспорти в Уругвай
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Уругвайската полиция арестува началника на личната охрана на президента вчера в резиденцията му за предполагаемо участие в схема, чиято цел е била да помогне вероятно на стотици руски граждани да получат уругвайски паспорти незаконно, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13301

Прокурорът Габриела Фосати каза вчера вечерта, че Алехандро Астесиано - началникът на охраната на уругвайския президент Луис Лакайе Поу, е разследван за участие в престъпна мрежа, която е издавала фалшиви руски удостоверения за раждане. В тях е посочено, че родителите на руските граждани са от Уругвай.

Целта е била руснаците да могат да получат паспорти и други официални документи за самоличност, каза Фосати.

Според полицейски източници, цитирани от местни медии, Астесиано е използвал контакти, които са му позволили да обработи необходимата документация за получаване на паспорти за руснаците.

Много руснаци напускат страната си, откакто започна руската инвазия в Украйна на 24 февруари, както и след като руският президент Владимир Путин обяви в сряда частична мобилизация.

Белгия изчаква общоевропейско решение за руските дезертьори и почти е спряла издаването на визи за руснаци

Астесиано е задържан малко след завръщането си в Уругвай от пътуване с президента и синовете му. „Изненадан съм, както всички вие“, каза президентът на пресконференция, която свика вчера внезапно в столицата Монтевидео. „Отвратен съм“, добави той.

Лакайе Поу обеща, че прокурорите и полицаите, които работят по случая, ще бъдат независими. Той отрече твърденията, че Астесиано има криминално досие, информира БТА.

По-рано вчера местни медии съобщиха за 20 минали разследвания за началникът на охраната, свързани с измами, злоупотреби и кражби.  

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
806 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.28 | 11:56

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини