Колумбия и Венецуела отвориха общата си граница

  • 26 септември 2022 22:46

  • 1121
  • 2
Колумбия и Венецуела отвориха общата си граница
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Колумбия и Венецуела днес отново отвориха общата си граница, след като възстановиха обтегнатите си от години дипломатически отношения, съобщи БТА.

"Това е исторически ден за страната, за региона и за Америка като цяло", заяви колумбийският президент Густаво Петро. 

Първият товарен камион премина през моста "Симон Боливар" от Колумбия и влезе в съседната държава за първи път от седем години. Предстои да бъдат възобновени и пътническите полети.

Мадуро: Венецуела може да даде на света петрол и газ

Откакто на 19 юни Петро стана първият ляв президент в най-новата история на Колумбия, двете южноамерикански държави започнаха постепенно да се сближават и неотдавна те възобновиха дипломатическите си отношения.

Границата беше затворена за първи път през 2015 г. поради увеличаването на контрабандата на евтини стоки от Венецуела в Колумбия и съобщенията за боеве между венецуелски войници и колумбийски контрабандисти. 

След това през 2019 г. напрежението между тях отново ескалира, когато колумбийското правителство, с помощта на САЩ, се опита да достави камиони с помощи на венецуелската опозиция, оглавявана от Хуан Гуайдо. Тогава границата беше затворена за една година. 

От години насам Венецуела страда от тежка политическа и икономическа криза. Повече от шест милиона венецуелци са напуснали страната, като в момента два милиона от тях живеят в Колумбия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1121 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.27 | 09:49

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИ
Майче

2022.09.27 | 00:11

1
много мангали ,на снимката бее.

Добави коментар

Водещи новини