Четирима леви държавни глави в Латинска Америка подкрепят вицепрезидента на Аржентина Кристина Киршнер, съдена за корупция

  • 25 август 2022 10:41

  • 372
  • 2
Четирима леви държавни глави в Латинска Америка подкрепят вицепрезидента на Аржентина Кристина Киршнер, съдена за корупция
© Getty images (архив)

Четирима леви латиноамерикански държавни глави изразиха подкрепата си за аржентинския вицепрезидент Кристина Киршнер, станала жертва, както тя твърди, на съдебно преследване при дело за корупция, по което прокурорите поискаха за нея присъда от 12 години затвор, предаде АФП, цитирана от БТА.

В обща декларация президентите на Аржентина - Алберто Фернандес, на Мексико - Андрес Мануел Лопес Обрадор, на Боливия - Луис Арсе и на Колумбия - Густаво Петро заявиха, че отхвърлят категорично "неоправданото съдебно преследване, на което е подложена вицепрезидента Кристина Киршнер". "Това преследване има за задача "да я отстрани от обществено-политическия живот и да я лиши от участие в избори, да погребе ценностите и идеалите, които тя олицетворява с крайната цел да наложи един неолиберален модел", отбелязват те.

Младият президент на Чили Габриел Борич, също представител на левицата, не е сред съавторите на текста в подкрепа на Киршнер, който беше огласен вчера в комюнике на аржентинското президентство.

Перонистката Кристина Киршнер, видна фигура на аржентинската левица, президент на Аржентина от 2007 до 2015 г., настоящ вицепрезидент и председател на Сената от 2019 г. насам, остава популярна и изключително влиятелна в политическия живот на страната.

Срещу Киршнер се води дело за измама и корупция при обществени поръчки в нейния бастион - южната провинция Санта Крус, от времето на президентското й управление. Аржентински федерален прокурор поиска в понеделник за нея 12 години затвор и доживотна забрана да заема държавни длъжности.

Бившата президентка на Аржентина Кристина Киршнер е на съд по обвинения в корупция

Съдебното решение се очаква в края на годината. Киршнер, която се ползва с парламентарен имунитет, може да не влезе в затвора, дори ако бъде осъдена, а дори може да се яви на всеобщите избори в края на 2023 г.

Във вторник тя произнесе особено нападателна политическа реч, в която за пореден път отрече да е извършвала каквито и да било злоупотреби и разкритикува правосъдието, превърнато според нея в инструмент от дясната опозиция.

Аржентинският президент Фернандес и министърът на правосъдието Мартин Сория също изразиха силно неодобрение към делото. Държавният глава осъди "правното и медийно преследване" срещу Киршнер, а министърът заяви, че с процеса е станала видна "липсата на безпристрастност на съда и прокурорите".

 

 

Последвайте канала на

372 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.25 | 11:01

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

2022.08.25 | 11:26

2
ЯЖТЕ ЛАЙНА РАШИСТКИ КУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини