Полицията в Никарагуа задържа епископ и няколко свещеници

  • 20 август 2022 07:13

  • 1778
  • 1
Полицията в Никарагуа задържа епископ и няколко свещеници
© Getty Images (архив)

Полицията в Никарагуа претърси резиденцията на католически епископ и го задържа заедно с още няколко свещеници, които са се укривали вътре в продължение на две седмици, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията определя случая като драматична ескалация на напрежението в централноамериканската държава между Католическата църква и правителството, което е все по-нетолерантно към инакомислещите.

Миналата седмица никарагуанските власти обвиниха епископа на епархия Матагалпа Роландо Алварес, който е отявлен критик на правителството на президента Даниел Ортега, в "организиране на групи за насилие" и подстрекаването им "да извършват актове на омраза срещу населението".  

Вчера сутринта от епархия Матагалпа публикуваха в социална мрежа публикация със следния текст: Този път националната полиция е влязла в епископското настоятелство на нашата епархия Матагалпа.

Във видеоизявление Пабло Куевас, адвокат от неправителствената организация "Постоянен комитет за човешки права", осъди задържането на Алварес, но каза, че то не е било неочаквано. 

САЩ и Великобритания критикуват режима на Ортега в Никарагуа

Едуин Роман - никарагуански енорийски свещеник, който живее в изгнание в САЩ - написа в Туитър: БОЖЕ МОЙ! Колко скандално, отвели са монсеньор Роландо Алварес заедно със свещениците, които бяха с него.

Миналата седмица полицията заяви, че разследването ще бъде насочено срещу определен брой хора, които няма да имат право да излизат от вкъщи до края на следствените действия.

Арестите са кулминацията на повишеното от седмици напрежение в Никарагуа между Църквата и правителството.  Преди това властите закриха осем радиостанции и един телевизионен канал в град Матагалпа. Седем от въпросните радиостанции са на Църквата, информира БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1778 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Баце

2022.08.20 | 09:11

1
Аз помислих, че този на снимката е Зеленски.

Добави коментар

Водещи новини