Мексико обяви отвлечени студенти за мъртви осем години след тяхното изчезване

  • 19 август 2022 14:15

  • 512
  • 1
Мексико обяви отвлечени студенти за мъртви осем години след тяхното изчезване
© Getty (архив)

Осем години след като 43 студенти изчезнаха в мексиканския щат Гереро правителството ги обяви за мъртви, предаде ДПА, циитирана от БТА.

Всички признаци сочат, че това е "тъжната действителност", каза вчера на пресконференция Алехандро Енсинас, държавен секретар за човешките права в министерството на вътрешните работи. Той добави, че роднините на студентите са били информирани за това на "трудна и болезнена среща", на която e присъствал и президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Досега мексиканското правителство казваше, че ще продължи да търси изчезналите студенти, предполагайки, че са живи. Досега са намерени само парчета от кости от трима от изчезналите.

На 26 септември 2016 година 43 млади мъже от педагогически колеж изчезнаха в град Игуала, докато пътували с откраднати от тях автобуси. Те са били преследвани от корумпирани полицаи и се предполага, че по неизяснени причини са били предадени на престъпната групировка "Герерос унидос".

Предишно разследване беше установило, че телата им са били изгорени на сметище, но след това тази версия беше отхвърлена. Енсинас каза, че описаната тогава от правителството версия на събитията е била погрешна и нарече изчезването на студентите държавно престъпление, в което са били замесени различни нива на държавни институции.

Разследването ще продължи.

Рекорден брой убийства в Мексико през 2018 г.

Валери Зайцев
512 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.19 | 14:56

1
Осем години след като 43 студенти изчезнаха .........На 26 септември 2016 година 43 млади мъже..........2016+8=2024 ???????

Добави коментар

Водещи новини