Кубински лекар е бил смъртоносно прострелян в болница в Мексико

  • 17 август 2022 08:32

  • 515
  • 0
Кубински лекар е бил смъртоносно прострелян в болница в Мексико
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Кубински лекар е бил застрелян в болница в един от опасните квартали в покрайнините на мексиканската столица, съобщи прокуратурата на щата Мексико. Лекарят, чието име не се съобщава, е бил убит в петък заедно с медицинска сестра и още една жена в болницата в столичното предградие Екатепек, предаде Асошиейтед прес.

Напоследък в Мексико се критикува планът на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор да наеме стотици лекари от Куба, които да работят там, където няма мексикански лекари, или в райони, където те не искат да работят, защото са твърде опасни или отдалечени.

Кубинският лекар, убит в Екатепек, изглежда е пристигнал в Мексико преди известно време и не е бил част от президентската програма за назначаване. Смъртта му обаче повдигна въпроса дали някои райони на Мексико не са твърде опасни и за кубинските лекари, отбеляза АП.

Според прокуратурата на щата Мексико, който граничи със столицата Мексико, двама въоръжени мъже влезли в болницата в петък рано сутринта и са търсели информация за жена, приета в лечебното заведение. След като не успели да я открият, въоръжените мъже принудили служителката на рецепцията да отвори вратата към втория етаж на болницата, където започнали да стрелят.

Убили медицинска сестра и още една жена, ранили лекаря, който починал по-късно от раните си. 

Мексиканските банди са известни с подобни действия, при които влизат в болниците, за да убият ранен съперник. В Мексико се наблюдава и вълна от насилие срещу медицински персонал.

През юли студенти по медицина и граждани протестираха в цялата страна след убийството на 24-годишния Ерик Андраде в северния щат Дуранго, който бе застрелян, докато лекувал пациент. На 11 юли лекарка беше убита в своя дом в щата Чиуауа.

Застреляха жена в психиатрична клиника в САЩ

През юли миналата година друга лекарка беше убита на магистрала в щата Сакатекас. През същия месец и в същия щат двама парамедици бяха убити, докато транспортирали пациент.

Критици са подали жалби срещу плана за наемане на около 500 лекари от Куба, десетки от които вече са пристигнали в Мексико и са започнали работа в западния щат Наярит.

В жалбите се твърди, че правителството не е доказало, че лекарите имат необходимата квалификация или обучение, за да практикуват в Мексико, и че по-голямата част от възнаграждението им може да отива за кубинското правителство, а не за тях самите.

Виолета Симеонова
515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини