Властите в Еквадор: Организираната престъпност ни обяви война

  • 15 август 2022 10:00

  • 501
  • 0
Властите в Еквадор: Организираната престъпност ни обяви война
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Петима души бяха убити и 16 бяха ранени днес при атентат в еквадорския град Гуаякил, за който правителството заяви, че е дело на организираната престъпност, предаде АФП, като се позова на еквадорските власти и спасителни служби, съобщи БТА.

"Наемници на организираната престъпност ни атакуваха днес с експлозиви. Това е обявяване на война срещу държавата", заяви вътрешният министър Патрисио Карильо.

При експлозията, за която силите на реда все още не знаят всичко, са били унищожени осем къщи и два автомобила, става ясно от информация, предоставена от спасителните служби.

"Или ще съумеем да се обединим, за да се справим с организираната престъпност, или цената, която ще има да плаща обществото, ще бъде още по-висока", предупреди Карильо.

"Еквадор, съседна на Колумбия и Перу държава, двете основни страни производителки на кокаин в света, понастоящем е експедиционен център, от който наркотикът потегля към Европа и САЩ, и на негова територия голям брой престъпни групировки се борят помежду си за зони на влияние", обясняват властите и анализатори.

Мексиканските картели, които искат да управляват цялата търговска дейност, като се започне от производството и се стигне до експедицията, възприемат Еквадор, който е с доларизирана икономика, като мястото, на което могат да изперат незаконните си доходи. Те се възползват и от факта, че властите не са особено подготвени да им окажат съпротива.

"Еквадор, който години наред служеше само за транзит, сега е резерват за организираната престъпност", заяви наскоро Марио Пасминьо, бивш ръководител на военното разузнаване.

Според скорошен доклад на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността Еквадор, който има население от 18 милиона души, е на трето място в света за 2020 г. в класацията на страните, в които са иззети най-големи количества кокаин. На първите две места са съответно Колумбия и Съединените щати.

В периода от миналата година досега са конфискувани над 300 тона кокаин, заяви вътрешният министър Патрисио Карильо. Изземванията обаче, които през миналата година достигнаха рекордните 210 тона, са само 30 процента от количеството, което циркулира през пристанищата и летищата.

Освен това от 2018 г. досега убийствата са се увеличили от 6 на 14 на 100 хиляди души, става ясно от статистики на вътрешното министерство.

Сблъсъци между престъпните групировки има и в затворите, където от февруари миналата година загиналите при такива стълкновения са над 350.

 

58 жертви на бунт в затвор в Еквадор

501 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини