Чилийският президент призова за единство в първата си реч за състоянието на съюза

  • 02 юни 2022 07:30

  • 445
  • 0
Чилийският президент призова за единство в първата си реч за състоянието на съюза
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Чили Габриел Борич представи плановете на правителството за справяне с разнородни проблеми в момент, в който доверието към него бележи рязък спад, предадоха Ройтерс и БТА.

Борич произнесе първата си реч за състоянието на съюза. Той призова чилийците да се обединят и да работят заедно за справяне с редица въпроси, от данъчната реформа до сигурността. Борич говори и за нова конституцията на страната.

Президентът обеща 40-часова работна седмица, право на евтаназия, инвестиции в инфраструктурата, здравеопазването, жилищната политика, спорта и културата.

Той каза, че законопроектът за реформа на пораждащата полемика частна пенсионна система, ще бъде внесен в парламента през август. Президентът подчерта, че е настъпило време за истинска система на социална сигурност в Чили и обеща месечна пенсия на хората над 65 години в размер 250 000 песо (303 долара). Той обеща и, че настоящите пенсии от частни фондове ще бъдат защитени.

Мъж замери с камък президента на Чили при първото му посещение в провинцията

Още този месец пък ще бъде представен законопроект за данъчната реформа. Съгласно него с данъци ще се облагат хората с високи доходи, имуществото и секторът на минното дело.

Борич изтъкна нуждата от създаване на национална компания за добив на литий и обеща, че държавата минна компания "Коделко" ще намали парниковите емисии с 64 процента и потреблението на вода с 42 процента и ще рециклира 55 процента от индустриалните отпадъци до 2026 г. Компанията ще инвестира 90 милиона долара в разработване на находища и 86 милиона долара в иновации.

Президентът обяви и планове за реформа на полицейската система и инвестиции в сигурността с цел справяне с нарастващата престъпност и трафика на дрога.

Теодора Александрова
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини