Ураганът Агата постави майски рекорд

  • 31 май 2022 18:00

  • 2392
  • 0
Ураганът Агата постави майски рекорд
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Ураганът Агата влезе в историята като най-силният ураган, достигал до брега през май по време на сезона на ураганите в Тихия океан, след като навлезе на сушата в слабо населена част на Южен Мексико, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бурята порази щата Оахака вчера следобед, когато беше категоризирана като ураган от Категория 2 със скорост на вятъра от 165 километра в час, след което бързо отслабна с придвижването си над планинската вътрешност на щата. Тази сутрин Агата беше обявена за тропическа депресия със скорост на вятъра от 55 километра в час. Националният център за ураганите на САЩ каза, че бурята ще се разпръсне до вечерта, но предупреди, че проливните дъждове все още носят риск за опасни наводнения в щатите в южната част на Мексико.

Проливните дъждове и бурните ветрове изпочупиха палми и принудиха туристи и жители да потърсят убежище на закрито. Агенцията за гражданска защита на щата Оахака показа кадри, на които се вижда как семейства бързат към подслон в Почутла и понесло скали и кал свлачище е блокирало магистрала. Проливен дъжд се изля над курортното градче Сиполите. "Има много дъжд и внезапни пориви на силен вятър", каза Силвия Ранфагни, мениджърка на хотел в Сиполите.

Агата се заформи в неделя и бързо набра мощ. Тя беше най-силният ураган в историята, достигнал сушата през май в източната част на Тихия океан, каза метеорологът Джеф Мастърс.

Първата тропическа буря в Тихия океан за тазгодишния сезон край бреговете на Мексико

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2392 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини