Силно земетресение в перуанската столица Лима

  • 13 май 2022 09:21

  • 331
  • 0
Силно земетресение в перуанската столица Лима
© Getty Images

Земетресение с магнитуд 5,5 разтърси Лима и околностите ѝ в четвъртък, предизвиквайки паника сред много местни жители. За сега няма съобщения за щети или пострадали, съобщи Националният сеизмологичен център.

Трусът е регистриран в 16:55 ч. местно време (2155 GMT), с епицентър на 30 км западно от Чилка, крайбрежен град южно от Лима, разположен на 49 км дълбочина, съобщава центърът.

"Земетресение с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер е станало на 30 км западно от град Чилка, то е усетено като силно от населението. Към момента не се съобщава за нанесени щети. Продължава наблюдението в уязвимите райони", съобщи центърът в Twitter.

В много райони на претъпканата перуанска столица, в която живее около една трета от 33-милионното население на страната, хората излязоха бързо на улиците.

Силно земетресение в района на перуанската столица Лима

Разположен на тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка Перу регистрира всяка година поне по 400 осезаеми земетресения.

Страната е разположена в така наречения Тихоокеански огнен пръстен - зона с голяма сеизмична активност, която се простира по западното крайбрежие на Северна и Южна Америка.

На 7 януари земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер разтърси Лима и близките градове, при което бяха ранени девет души и сринати няколко къщи, припомня БНР.

Весела Найденова
331 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини