Лула да Силва официално обяви, че ще се кандидатира за президент на Бразилия

  • 08 май 2022 07:13

  • 661
  • 2
Лула да Силва официално обяви, че ще се кандидатира за президент на Бразилия
© Getty Images

Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва  от Партията на трудещите се (ПТ) официално обяви, че ще се кандидатира на президентските избори на 2 октомври, предаде ДПА.

,,Нашите суверенитет и демокрация са постоянно атакувани от безотговорната и престъпна политика на настоящия президент'', каза днес Лула.

Трудният момент, през който преминава нашата страна, е един от най-тежките в нашата история, и ни принуждава да преодоляваме възможните разногласия. Искаме да обединим всички демократи, за да се противопоставим на тоталитарната заплаха, допълни бившият президент от левицата, цитиран от БТА.

Събитие в град Сао Пауло събра на едно място политически лидери и привърженици за официално създаване на коалиция, оглавявана от Лула, който ще има за подгласник в кампанията Жералдо Алкмин  от Бразилската социалистическа партия (БСП).

Болсонаро: Или ще бъда арестуван, или убит, или ще спечеля изборите догодина

Кандидатът за вицепрезидент Алкмин, който е бивш губернатор на щата Сао Пауло, загуби на президентските избори през 2006 г. срещу Лула. Тогава той се кандидатира от  консервативната Бразилска социалдемократическа партия (БСДП).

Бразилия ще има възможност да реши каква ще бъде през следващите няколко години. Държава на демокрация или на авторитаризъм? На знание и толерантност или на несигурност и насилие, каза още Лула.

Той заемаше президентския пост между 2003 и 2010 г., изваждайки милиони хора от крайна бедност със социалните си програми. По време на мандата му Бразилия постигна значителни икономически успехи. Неговото управление обаче бе белязано от корупция, която процъфтяваше.

Бразилски съдия анулира всички процедури срещу бивш президент

През 2018 г. Лула беше осъден на 12 години затвор за корупция и пране на пари и не успя да се кандидатира на предишните избори срещу настоящия десен президент Жаир Болсонаро. Присъдата обаче беше преразгледана миналата година от Върховния съд и политическите права на Лула бяха възстановени.

Владимир Василев
661 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Еми...

2022.05.08 | 09:24

1
в латинска и южна америка коле6анията са винаги между някой пиночет и някой кастро и почти нищо по средата...

2022.05.08 | 09:35

2
КУУУУУУУРВОООООО

Добави коментар

Водещи новини