Хондураски депутати се сбиха в местния парламент

  • 23 януари 2022 08:00

  • 1055
  • 2
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

Посолството на САЩ в Хондурас призова снощи за спокойствие и диалог, след като депутати се сбиха в парламента на страната поради спор кой да бъде следващия председател, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

"Поради събитията от 21 януари, САЩ призовават всички политически актьори да останат спокойни, да водят диалог и да се въздържат от насилие и провокативни изявления", подчерта посолството. Освен това Вашингтон призовава техните поддръжници "да се изразяват мирно, като зачитат върховенството на закона". Законодателните планове на новоизбраната президентка Сиомара Кастро понесоха удар в петък, когато 18 членове на нейната Партия на свободата и преструктурирането (Либре) си сътрудничиха с управляващата Национална партия, за да изберат председател на парламента от своята партия. Това доведе до хаос в парламента, защото гласуването наруши споразумението на Кастро с по-малката Партия "Спасител на Хондурас" (СнХ), която й помогна да спечели изборите. В замяна нейната партия трябваше да избере председател на парламента от редиците на СнХ.

Над 3000 мигранти потеглиха от Хондурас за САЩ и влязоха в Гватемала

Кастро нарече действията на 18-те депутати "предателство" и ги изключи от партийните редици. Освен това тя призова членове на Либре от цялата страна да се съберат днес на протест в столицата Тегусигалпа, за да попречат на избирането на съвет, който трябва да ратифицира резултатите от гласуването в петък. Освен това новоизбраната президентка заплаши, че ще откаже да положи клетва на 27 януари пред новия председател на парламента.

Филип Епитропов
1055 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
политолога

2022.01.23 | 11:32

2
големи хондураси

2022.01.23 | 09:11

1
"посолството на САЩ призовават всички политически актьори"

Добави коментар

Водещи новини