В Перу въведоха извънредно екологично положение заради разлив на петрол

  • 23 януари 2022 07:18

  • 824
  • 0
В Перу въведоха извънредно екологично положение заради разлив на петрол
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Перуанското правителство въведе снощи извънредно екологично положение в районите на север от Лима, пострадали от разлив на петрол в средата на месеца, предаде БТА, цитирайки АФП и ТАСС.

Извънредното положение е обявено за 90 работни дни. То обхваща районите, където крайбрежната морска зона е засегната от разлива на петрол, се казва в изявление на министерството на околната среда. Мерките се въвеждат с цел гарантиране на устойчиво управление на пострадалите територии и провеждане на съответните възстановителни работи. Разливът на петрол се случи на 15 януари при разтоварване на плаващия под италиански флаг танкер "Маре Дорикум" в района на Вентаниля, на север от Лима. В океана попаднаха около 6000 барела петрол, замърсени са 18 000 кв.м. плажове. Прокуратурата започна разследване.

Петролен разлив край Калифорния вещае екологично бедствие

Перуанските власти поискаха от испанската газова компания Репсол да компенсира загубите от разлива. Компанията заяви, че не носи отговорност, защото инцидентът се дължи на високите вълни, предизвикани от изригване на подводен вулкан в Тонга, а перуанските морски власти не са издали предупреждение за възможните последствия от изригването.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
824 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини