Четирима обвинями получиха тежки присъди за внос на кокаин в руското посолство в Аржентина

  • 20 януари 2022 21:38

  • 1534
  • 0
Четирима обвинями получиха тежки присъди за внос на кокаин в руското посолство в Аржентина
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Московски съд издаде присъди от 13 до 18 години на четирима мъже, обвинени, че са се опитали да внесат скришом близо 400 кг кокаин в руското посолство в Аржентина, съобщи БТА, като отбелязва, че аферата предизвика голям шум.

Предполагаемият мозък на групата Андрей Ковалчук получи 18 години затвор, уточни адвокатът му Сергей Юрош.

Бившият интендант на руското посолство в Буенос Айрес Али Абиянов беше осъден на 17 години, а двама други обвиняеми - Владимир Калмиков и Ищимир Худжамов, които според следователите са опитали да приберат наркотика в Москва, получават съответно 13 и 16 години затвор. Аферата, достойна за гангстерски филм, беше разкрита от аржентинското вътрешно министерство през февруари 2018 година.

Германия предаде на Русия заподозрян наркотрафикант

По данни на властите на южноамериканската страна, 389 кг кокаин, скрити в куфари, са били намерени на 13 декември 2016 г. в училище, разположено на територията на руското посолство, след сигнал на тогавашния посланик. Същата вечер следователите посетили пазара на Буенос Айрес, за да купят 400 кг брашно. Кокаинът бил заменен с брашното и проследяващи устройства.

През следващите месеци членовете на мрежата, някои от които работели в посолството, се опитали на няколко пъти, напразно, да изпратят брашното в Русия, под наблюдението на руски и аржентински следователи. Накрая руското правителство осигурило самолет за пренасяне на куфарите в Москва, на 12 декември 2017 година.

Според следователите наркотикът, с много висока чистота и на стойност около 50 милиона евро, е бил предназначен за Нидерландия, Русия и Германия, където през март 2018 г. беше арестуван Ковалчук, смятан за мозък на мрежата. Той беше екстрадиран в Москва. Двама други заподозряни руснаци, които имат и аржентинско гражданство, в момента са подсъдими в Аржентина. Аферата предизвика обвинения в някои медии за възможно участие на дипломати и служители в трафика.

Мая Йорданова
1534 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини