Чили стана първата латиноамериканска страна, която поставя четвърта доза срещу COVID

  • 07 януари 2022 08:16

  • 371
  • 2
Чили стана първата латиноамериканска страна, която поставя четвърта доза срещу COVID
© Getty Images/Guliver (архив)

От следващата седмица Чили започва да предлага четвърта доза от ваксините срещу коронавируса на гражданите с отслабена имунна система, гласи изявление на правителството, цитирано от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

С това страната става първата в Латинска Америка и една от първите в света, предлагащи допълнителната доза.

Президентът Себастиан Пинера обяви на пресконференция, че масовото поставяне на втора бустерна доза започва от 10 януари.

Чили е една от страните с най-високи равнища на ваксинация в света, сочена като модел за подражание в борбата с пандемията. Над 85 на сто от населението са получили по две дози, а около 57 на сто са си поставили и бустерна доза.

Чили ще започне да поставя втора бустерна доза от февруари

Чилийското правителство взе решението да позволи поставянето на четвърта доза в момент, когато силно заразният вариант Омикрон се разпространява по света, а няколко страни съобщават за рекордни равнища на заразяване дори сред ваксинираните. Случаите в Мексико нараснаха повече от два пъти през изминалата седмица, а Перу въведе тази седмица нови ограничения.

"Успехите на Чили във ваксинацията ни поставят сред най-добре справящите се с борбата с пандемията страни в света", подчерта Пинера. "И с тази четвърта доза се опитваме да запазим тази лидерска позиция и да защитим живота и здравето на нашите сънародници".

Здравният министър Енрике Парис уточни, че за четвъртата доза ще се комбинират вече използваните в Чили ваксини с цел подобряване на реакцията на имунната система.

Първият случай на Омикрон в Чили беше регистриран в началото на декември. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
371 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.07 | 13:22

2
хахаха тоест вече състезанието е коя държава ще сложи повече на брой ваксини и на повече хора, нищо, че няма смисъл от тях, а не дали ваксинираните се разболяват, заразяват, умират! хахха плачааа!

2022.01.07 | 09:17

1
Е то това е щото първите три явно са ги "спасили".ЛУДОСТ-да правиш едно и също отново и отново и да очакваш различни резултати.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини