Над 2000 мигранти се отправиха от Южно Мексико към САЩ

  • 24 октомври 2021 06:41

  • 499
  • 0
Над 2000 мигранти се отправиха от Южно Мексико към САЩ
© Pixabay

Над 2000 мигранти, предимно от Централна Америка, са потеглили от град Тапачула, Южно Мексико, където бяха блокирани от мексиканските власти, съобщи Асошиейтед прес.
 

В събота мигрантите са потеглили по магистрала, която води на запад и на север към границата на САЩ, като са си пробили път през кордон полицаи, които са се опитали да ги спрат. Възникнали са ограничени сблъсъци, а малко дете е получило леки наранявания по главата, но мигрантите са продължили пътя си.

Те са напреднали едва няколко километра до близкото село Алваро Обрегон, където са спрели да пренощуват на главния площад.
По-рано тази година мексиканската полиция, имиграционните власти и националната гвардия предотвратиха по-малки опити за подобни пробиви.
Десетки хиляди мигранти от Хондурас, Салвадор и Хаити чакат в Тапачула да им бъде предоставено убежище и документи, с които могат да пътуват, но са изморени от забавянето на процедурата.

За разлика от по-ранни кервани от мигранти, този, който тръгна в събота, не включва толкова много хаитянци, хиляди от които достигнаха границата на САЩ около Дел Рио, Тексас, през септември.

През август мексиканската национална гвардия блокира няколкостотин хаитянци, кубинци и централноамериканци, които също се бяха отправили по магистрала край Тапачула.
Мексико изисква от мигрантите, които кандидатстват за хуманитарна виза или за убежище, да останат в граничния щат Чиапас край границата с Гватемала, докато случаите им се разглеждат.

САЩ са заловили около 192 000 мигранти на южната си граница през септември
През януари по-голям керван от мигранти се опита да напусне Хондурас, но му беше попречено да пресече Гватемала.
Керваните напомнят за онези, които пресякоха Мексико през 2018 и 2019 г., но са далеч по-малки.

Борислава Бибиновска
499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини