Президентът на Мексико лансира идеята за латиноамерикански ЕС

  • 25 юли 2021 06:55

  • 875
  • 4
Президентът на Мексико лансира идеята за латиноамерикански ЕС
© Getty Images (архив)

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор призова държавите от Латинска Америка и Карибите да работят за по-голяма интеграция в региона и предложи да бъде разгледана възможността за създаване на аналог на Европейския съюз, предаде ТАСС.  Това предложение Обрадор направи вчера по време на среща на външните министри на страните-членки на Общността на латиноамериканските и карибските държави (СЕЛАК), която се провежда в мексиканската столица.

,,Предложението ми се състои в това за създадем нещо подобно на ЕС предвид нашата история, действителност и идентичности. Ако мислим в тази насока, не трябва да изключваме замяната на Организацията на американските държави (ОАД) с една наистина независима организация, която няма да слугува на никого, а ще играе ролята на посредник по молба и със съгласието на спорещи помежду си страни по въпроси, засягащи правата на човека'', обясни мексиканският президент, цитиран от БТА.

Освен това Обрадор призна, че в момента неговото предложение може да звучи "като утопия", "но трябва да се помни, че ако не си поставяме по-висши цели за бъдещето, то нищо няма да постигнем и затова си струва да се опитваме".

Мексиканският президент обсъди с Байдън двустранните отношения със САЩ

Мексиканският президент призова също държавите от региона да не затварят икономиките си за други страни износители и отбелязва важността на диалога със САЩ.

Владимир Василев
875 4

Коментари 4

Добави коментар

2021.07.25 | 07:05

1
Бензина 4 кинта или 5 добре ли ти е?

2021.07.25 | 16:13

4
за галон
popche

2021.07.25 | 13:16

3
по- бързо предвижване на наркотиците

2021.07.25 | 07:43

2
Питал ли е господарите от север какво мислят?

Добави коментар

Водещи новини