В Аржентина в личните документи вече ще имат опция "хикс" за определяне на пола

  • 22 юли 2021 16:25

  • 388
  • 0
 В Аржентина в личните документи вече ще имат опция "хикс" за определяне на пола
© Getty Images

Аржентинските лични документи - личните карти и паспорти, които досега ограничаваха избора на пола на притежателите им до "мъжки" и "женски", от днес ще разполагат с опция "хикс" за определяне на пола на притежателя. Това става за първи път в държава от Латинска Америка, предадоха БТА и Франс прес.

"Дефиницията "хикс" (X) в полето пол" ще включва следните значения: нито един от двата, неопределен, неуточнен, неидентифициран, неустановен, самоидентифициран, незаписан; или друго значение, според което може да се идентифицира лицето, което не се чувства включено в двата пола - мъж или жена", може да бъде прочетено в президентския указ, публикуван вчера в държавен вестник.

Президентът Алберто Фернандес предаде първите три документа за самоличност с това ново обозначение вчера по време на официална церемония.

"Държавата не трябва да се интересува от пола на своите граждани", каза левоцентристкият президент. "Има други идентичности освен мъжете и жените и те трябва да бъдат уважавани", добави той. Има "хиляда начини да обичаш, да бъдеш обичан и да бъдеш щастлив", добави президентът.

Новият закон постановява, че "правото на идентичност има пряка и неразривна връзка с правото на недискриминация, здраве, неприкосновеност на личния живот и реализация на собствените жизнени планове".

Аржентинската ЛГБТ федерация приветства "историческия напредък по отношение на правата", постигнат благодарение на "активизма на сдруженията".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
388 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини