Гледай на живо

Очаквайте в 12:00 часа ексклузивно: Борислав Михайлов в студиото на Sportal.bg

Бразилският парламент призна за престъпление психологическото насилие над жени

  • 02 юли 2021 13:47

  • 173
  • 0
Бразилският парламент призна за престъпление психологическото насилие над жени
© Pixabay

Горната камара на бразилския парламент в четвъртък призна психологическото насилие над жена за престъпление, като единодушно прие съответните изменения на Наказателния кодекс. Сега документът трябва да бъде подписан от президента, според портала G1, предава ТАСС.

Според текста на законопроекта това престъпление ще се състои в „нанасяне на емоционална вреда на жена, нараняване и пречене на пълното й развитие или с цел омаловажаване или установяване на контрол върху нейните действия, поведение, убеждения и решения, чрез заплахи, сплашване, унижение, манипулация, изолация, изнудване, подигравки, ограничаване на свободата на движение и други права, които увреждат нейното психологическо здраве и самоопределение“. Виновните за това ще бъдат изправени пред затвор от шест месеца до две години и глоба.

Диана Ковачева: Домашното насилие е нередно и не засяга само жените

В същото време парламентаристите увеличиха максималния срок на задържане за отговорните за причиняване на телесни повреди на жените до четири години, информира "Фокус".

„Тази инициатива, която е в унисон с усилията за защита на жените и предотвратяване на насилието над тях, може да помогне за избягване на ескалацията на агресията в семейството и в дома“, заяви докладчикът по сенатския законопроект Роси ди Фрейтас.

Теодора Александрова
173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини