Куба разрешава малки и средни предприятия

  • 03 юни 2021 06:55

  • 760
  • 2
Куба разрешава малки и средни предприятия
© Pixabay

Кубинското правителство даде зелена светлина за съществуването на малки и средни предприятия в страната, съобщи официозът "Гранма", цитиран от Франс прес. Агенцията отбелязва, че мярката е била очаквана от частния сектор, който има все по-голямо присъствие в икономиката на комунистическия остров.

Решението обаче засяга само малък брой дейности и ще влезе в сила едва след приемането на съответен закон. Наскоро кубинските власти разрешиха частната инициатива в повечето от икономическите отрасли (с изключение на ключови области като медиите, здравеопазването и образованието).

Куба започва ваксинация със собствени ваксини

В частния сектор вече работят 600 хиляди кубинци - 13 процента от населението в трудоспособна възраст на острова с общо 11,2 милиона жители. Те обаче искат правна рамка, за да могат да основават собствени компании, предаде БТА.

"С това решение, ние одобряваме начина на организиране на икономическите актьори, далеч отвъд просто признаването на някои от тях", подчерта кубинският президент Мигел Диас-Канел, цитиран от в. "Гранма" - печатен орган на Централния комитет на Кубинската комунистическа партия. Той обясни, че оттук нататък властите ще работят по правните аспекти на тази реформа. "Увеличаването на дейностите", в които е разрешена частната инициатива, обаче "не води до процес на приватизация (на икономиката), защото съществуват граници, които не може да бъдат преминати", предупреди в същото време кубинският премиер Мануел Мареро.

Кубинското правителство на практика разрешава на американски граждани и компании да правят преки инвестиции и да отпускат кредити на частния сектор на острова. През последните месеци Куба ускори реформите с цел модернизиране на икономиката, изпаднала в най-тежката си криза от 30 години заради американските санкции, пандемията от новия коронавирус и бюрократичната тромавост, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Novini.bg
760 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Saramuwra

2021.06.03 | 16:05

2
М­л­­­а­­д­а­­ ­­­м­о­­к­­р­а­ ­у­ч­­­е­­­н­­­и­­­ч­­к­­­а­ ­­­ч­у­к­а­­ ­ ­­­W­ ­W­­ ­­­W­ ­­­.­­­ ­­­B­ ­­G­­ ­­1­­ ­­7­ ­­.­ ­­­C­­­ ­L­ ­U­ ­B

2021.06.03 | 08:31

1
Уpa, Укaз 56. Слeд 35 гoдини всички щe псyвaт кaпитaлизмyсa пo-лoшo, oткoлкoтo сeгa псyвaт сoциaлизмyсa.

Добави коментар

Водещи новини