Кандидат за президент на Перу обеща покупка на руската ваксина, ако го изберат

  • 02 май 2021 06:53

  • 663
  • 0
Кандидат за президент на Перу обеща покупка на руската ваксина, ако го изберат
© Getty Images (архив)

Водещият кандидат за президент на Перу - социалистът Педро Кастийо, обеща снощи, че ако бъде избран, ще промени договорите с чуждите минни компании и ще купи руската ваксина "Спутник V", предаде Ройтерс.

51-годишният Кастийо, по професия учител, изпреварва в предизборните сондажи дясната си опонентка Кейко Фухимори. Евентуална негова победа на изборите на 6 юни би обърнала страната рязко наляво, което тревожи пазарите и чуждестранните инвеститори, отбелязва БТА.

Той печели сърцата на бедните избиратели със заявките си да промени Конституцията, за да отслаби влиянието на богатите и да даде на държавата по-голяма роля в икономиката. В дебат с 45-годишната Фухимори той заяви, че чуждестранните фирми "ограбват" страната и обеща занапред в страната да остават 70 от печалбите от добива на мед и други полезни изкопаеми. Освен това каза, че наскоро се споразумял с руския посланик в Лима за доставката на 20 милиона дози от "Спутник V".

В Перу вече само една маска не стига

Кейко Фухимори, която е привърженик на свободния пазар, също обеща да разпредели по-справедливо минералното богатство на Перу между гражданите и да осигури ваксини. Тя е дъщеря на бившия президент Алберто Фухимори, който лежи в затвора за нарушения на човешки права и корупция.

Последвайте канала на

Novini.bg
663 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини