Пети здравен министър от началото на пандемията в Еквадор

  • 08 април 2021 08:49

  • 288
  • 1
Пети здравен министър от началото на пандемията в Еквадор
© Getty Images/Guliver

Еквадорският министър на здравеопазването Мауро Фалкони подаде оставка след само три седмици на поста, следвайки примера на предшественика си, който също не се задържа дълго, съобщи ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Поредният повод за министерската оставка бе възмущението на еквадорците от дългите опашки на възрастни хора, чакащи за ваксиниране срещу ковид, в някои случаи по осем часа.

"Нашите възрастни заслужават най-голямо уважение. Няма оправдание за случилото се днес. Поисках оставката на здравния министър и той ще бъде сменен с доктор Камило Салинас", написа вчера в Туитър президентът Ленин Морено.

Медии съобщиха за големи проблеми през последните два дни с имунизационната кампания в столицата Кито, където възрастни хора са били принудени да чакат до осем часа на опашка, за да бъдат ваксинирани. Организационни проблеми с ваксинирането е имало и в град Гуаякил.

Фалкони е третият здравен министър в Еквадор, който подава оставка за последните 40 дни. Предшественикът му, Родолфо Фарфан, бе назначен на 1 март, за да смени Хуан Карлос Севайос, който подаде оставка в края на февруари заради твърдения, че при поставянето на ваксините срещу ковид е имало шуробаджанащина и са били ваксинирани хора извън приоритетните групи. Фарфан подаде оставка на 19 март.

Здравен министър избухна: Къде, по дяволите, са ни ваксините?!

Салинас е шестият здравен министър в сегашното правителство и петият от началото на коронавирусната пандемия, пише вестник "Универсо".

Населението на Еквадор е около 17 милиона. Досега са регистрирани над 328 000 заразени и почти 12 000 смъртни случая, свързани с ковид. Страната се бори с втора вълна от заразата. Миналата седмица отново бе наложен вечерен час в 24 от провинции, в които живее около 70 на сто от населението, отбелязва Франс прес. 224 000 еквадорци са получили първа доза ваксина, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
288 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Jessiea21

2021.04.10 | 03:52

1
­­­В­­­и­­­ж­­­т­­­е­­ ­­м­о­­я­­т­­­а­­­ ­т­­­и­й­­н­ ­п­­у­­т­­­к­­­а­­ ­­­-­­­ ­­W­­W­­­W­.­B­­G­­1­­­7­.­C­­­L­­­U­B­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини